0

И деи за различни сладкиши намираме на gotvach.bg.

Кекс с вода и какао

Продукти: 4 яйца; 1 и 1/2 ч.ч. захар; 1/2 ч.ч. олио; 1/2 ч.ч. вода (хладка); 1 пакетче бакпулвер; 2 ч.ч. брашно; 1 ч.л. какао; пудра захар за поръсване; Приготвяне: В купа разбийте яйцата. Добавете захарта и разбийте с миксер до пухкавост. Добавете хладката вода, олиото и пресятото брашно с бакпулвера. Разбъркайте хубаво. Сипете сместа в кексова форма с постлана в нея хартия за печене. Заделете малко от сместа и в нея добавете какаото и разбъркайте. С помощта на лъжица разпределете и какаовата смес в кексовата форма. Печете икономичния кекс около половин час в средната част на предварително загрята фурна на 180 градуса. Оставете да изстине и извадете от формата. По желание, преди да нарежете лесния кекс с вода и какао, поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!

Сиропирана зебра

Продукти: 300 г брашно; 120 мл прясно мляко; 4 яйца; 1 ч.ч. захар; 1 прахче ванилия - 0,2 г; 2 с.л. какао; 50 мл олио; сокът от 1 компот праскови; Приготвяне: За този шарен сладкиш най-напред разбиваме яйцата със захарта и прахчето ванилия. Към тях влагаме поетапно олио, пресятото брашно с бакпулвера. След разбъркване с миксер. Бъркате, докато получите нежно кексово тесто, което трябва да разделите на две. В едната част разбъркваме какаото, а другата оставяме с натурален цвят. В тавичка слагаме хартия за печене. В средата слагаме две супени лъжици от неоцветената смес, а върху нея - две супени лъжици от какаовото тесто. Така редуваме до изчерпване на смесите. Печем сладкиша с какао на 180 градуса за около 35 минути. Печем до суха клечка. Готовият сладкиш поливаме със сироп по избор или компот от праскови. Става много сочен и топящ се в устата, като сиропиран кекс.

Ябълков кейк

Продукти: За кексовата смес: 2 яйца; 100 г захар; 100 мл прясно мляко; 50 мл олио; 200 г брашно; 10 г бакпулвер; 1 ванилия; 2 големи ябълки; 1 с.л. лимонов сок; 1/2 ч.л. канела; За крема: 250 мл прясно мляко; 1 яйца; 60 г захар; 15 г царевично нишесте; 1 ванилия; Приготвяне: Яйцето се смесва със захарта и леко се разбърква с телена бъркалка. Прибавя се нишестето и на тънка струйка прясното мляко. Сместа се поставя на котлона и кремът се вари до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията. Покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине. Ябълките се обелват и нарязват на малки кубченца. Поръсват се с лимоновия сок и канелата. Яйцата за кексовата смес се разбиват заедно със захарта. Към тях се добавя олиото и прясното мляко. Брашното се пресява с бакпулвера и ванилията и се добавя към млечната смес. Накрая се прибавят ябълките. Форма с отваряем ринг с размер 26 сантиметра се постила с хартия за печене. Сместа се изсипва и заглажда. Изстиналият крем се поставя в пош с кръгъл накрайник. Върху неопечения ябълков сладкиш се шприцова спирала от крем, като се започва от средата. Сладкишът с крем се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути. По желание се поръсва с пудра захар. Оставя се да изстине във формата и тогава се освобождава и се прехвърля в поднос.

Експресно брауни за двама

Продукти: 80 г черен шоколад; 35 г краве масло; 30 г захар; 1 яйца (размер XL); 15 г брашно; 35 г орехи; Приготвяне: Разбийте яйцето със захарта. Добавете мекото масло и брашното и продължете разбиването до получаване на хомогенна смес. Натрошете или накълцайте с остър нож орехите и шоколада. Може и да ги смелите поотделно в блендер на средна скорост, за да не се наситняват прекалено. Сложете към останалата смес орехите и черния шоколад и хубаво разбъркайте. Разпределете сместа на равномерен пласт в малка форма за печене. Аз използвах кръгла тавичка с диаметър 18 см, но препоръчвам по-малка, за да стане по-дебеличко шоколадовото брауни. При мен се получиха 4 по-тънки парченца, което пак е добре - сервирам по две на човек. Печете апетитното брауни на 180 градуса в предварително загрята фурна за 20-25 минути. Не е добре да се препича, за да остане влажно отвътре. Сервирайте експресното брауни за двама топло с топка домашен сладолед за контраст или изстинало, в компания с бита сметана.