0

Й оли – Йоланта Делибозова, е известна със своите сладкиши, които представя на своя сайт и в така обичаната рубрика по 24Kitchen. Рецептите й са ясни, а и голяма част от тях могат да бъдат приготвени от начинаещи домашни сладкари. Ето само малка част от нейните превъзходни сладкиши, с които ни запленява, още на yoli-bg.com.

Млечна торта

Продукти: За блата: 2/3 ч.ч. захар; 1/2 ч.ч. вода; 4 яйца; 1/2 ч.ч. смлени лешници; 50 г натрошен натурален шоколад; 4 с.л. брашно; 1 ч.л. бакпулвер; ванилия; За сиропиране: 1 ч.ч. студено прясно мляко; 1 с.л. ром; 2 с.л. захар; За глазурата: 200 г натурален шоколад; 200 мл течна сметана; 20 г масло; Приготвяне: Сварете гъст сироп от захарта и водата. Оставете да изстине. Отделете белтъците от яйцата и ги разбийте на сняг. Прибавете половината от сиропа и доразбийте още малко. В друг съд разбийте жълтъците с останалия сироп. Смесете заедно брашното, лешниците, бакпулвера и ванилията. Към жълтъците с внимателно бъркане започнете да прибавяте сухата смес, натрошения шоколад  и белтъците, като ги редувате. Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте тортена форма 26 см с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загладете и изпечете блата за около 30-35 минути. След като се охлади го сиропирайте с млякото, смесено със захарта и рома. За глазурата кипнете сметаната и я смесете с шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Докато е още топъл го излейте върху блата. Украсете по желание. Да ви е сладко!

С банан и ананас

Продукти: 120 г меко масло; 150 г захар; 3 яйца; ванилия; 200 г брашно; 1 ч.л. бакпулвер; 1 малка консерва ананас; 3 банана; За заливката: 100 г кокосови стърготини; 50 г захар; 30 г стопено масло; 100 мл вода; Приготвяне: Разбийте маслото със захарта на пухкав крем. Прибавете едно по едно яйцата, а след това и брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Сипете тестото в кръгла форма 24-26 см, покрита с хартия за печене. Нарежете един банан и 1/3 от ананаса на кубчета. Поръсете ги върху тестото и леко притиснете с лъжица. Плодовете са тежки и при печенето ще потънат навсякъде. Нарежете останалите банани на кръгчета, а ананаса на кубчета. Сложете ги върху сладкиша без да ги натискате. В купичка смесете продуктите за заливката. Разбъркайте и пръснете кокосовите трохи върху наредените плодове. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30-35 минути. Проверявайте дали е готов с дървена клечка. По средата на печенето покрийте сладкиша с парче алуминиево фолио, за да не прегорят бързо кокосовите трохи. Сервирайте добре охладен. Да ви е сладко!

Лимонов чийзкейк

Продукти за сладкиш 24 см: За блата: 300 г чаени ванилови бисквити; 200 г печени безсолни лешници; 150 г меко масло; За крема: 500 г сирене рикота; 200 г захар; 400 г заквасена сметана; 14 г желатин (1,5 пакетче); сок и кора от 1 лимон; 50 мл лимонов ликьор; ванилия; За желето: 300 г вода; сок от и кора от 1 лимон; 100 г захар; 1/2 капсула лимонова есенция; 50 мл лимонов ликьор; 9 г желатин (1 пакетче ); жълта сладкарска боя; Приготвяне: Сипете в кухненския робот бисквитите, лешниците и маслото. Смелете докато получите маслени трохи. Сипете ги в тортена форма с подвижен борд и с притискане оформете на блат. Разбийте с пасатор сиренето със захарта. Прибавете сметаната, ванилията, сока и кората от лимона, както и ликьора. Накрая налейте желатина, разтворен на водна баня в малко вода (около 50 мл). Сипете крема върху бисквитената подложка и оставете в хладилника да се стегне. За желето сварете за няколко минути сироп от водата, сока и кората на лимона. Прибавете останалите съставки. След като се охлади, махнете лимоновата кора и прецедете през цедка.  Поставете сиропа в хладилника. Като започне леко да желира го изсипете върху вече стегнатия крем. Оставете сладкиша за няколко часа в хладилника за да се желира добре. Гарнирайте с разбита сметана и резени лимон. Да ви е сладко!

Авокадо-пасти

Продукти: За бисквитената основа: 130 г фино смлени чаени ванилови бисквити; 100 г стопено масло; 40 г кокосови стърготини; За авокадо-крем: 1 голямо авокадо; сок и настъргана кора от 1 лайм; 60 г пудра захар; ванилия; 200 мл течна сметана; 1 пакетче желатин (9г); За ванилов крем: 175 г натурално крем-сирене; 60 г пудра захар; ванилия; 200 г течна сметана; 1 пакетче желатин (9 г); Приготвяне: В купа разбъркайте бисквитите, маслото и кокосовите стърготини. Покрийте тава с приблизителни размери 18 х 27 см с хартия за печене. Изсипете бисквитените трохи и ги разпределете на равен пласт по дъното на тавата. Притиснете с лъжица, за да оформите тънка подложка. За авокадо-крема пасирайте авокадото заедно със сока от лайм. Прибавете захарта, валинията и настърганата кора от лайм. Разбийте сметаната до пухкаво, а желатина стопете на водна баня в 50 мл вода. Налейте желатина при авокадото и добре разбъркайте. Прибавете сметаната и размесете докато получите еднороден крем. С лъжица съвсем небрежно сипете крема върху бисквитената основа. Охладете за 20 минути. За ваниловия крем разбъркайте крем-сиренето заедно със захарта и ванилията. Както и при авокадо-крема стопете желатина и разбийте сметаната. Смесете желатина с крем-сиренето, а след това прибавете сметаната. Разбъркайте добре. Излейте ваниловия крем върху авокадо-крема и приберете в хладилник за няколко часа до пълно желиране. Нарежете сладкиша на квадрати и гарнирайте с резенчета лайм и шамфъстък. Да ви е сладко!

Сочен ябълков

Продукти за форма 24 см: За тестото: 3 яйца; 200 г захар; ванилия; 1 ч.л. канела; 80 мл олио; 2 големи ябълки; 80 г нарязани орехи; 250 г брашно; 1 ч.л. бакпулвер; За заливката: 140 г кафява захар мусковадо; 200 мл течна сметана; 200 мл вода; 100 г масло; Приготвяне: Разбъркайте яйцата със захарта, колкото добре да се смесят и започнат да образуват пяна. Добавете олиото, ванилията, канелата и ябълките, нарязани на кубчета. Смесете брашното с бакпулвера и орехите. Сипете ги към яйчената смес и разбъркайте. Покрийте тортена форма с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете сладкиша за около 35-40 минути. За заливката смесете в малка тенджерка всички продукти и затоплете на котлона. Не е нужно сместа да завира, а само да се стопи захарта. Надупчете добре сладкиша с шишче или вилица. Залейте със соса. Оставете го да престои няколко часа, докато тестото поеме цялата течност и се охлади добре. Гарнирайте сладкиша по желание и сервирайте. Да ви е сладко!

Кокосов

Продукти: 120 г меко масло; 120 г пудра захар; 2 яйца; 200 г брашно; ванилия; 250 г кайсиев конфитюр; За трохите: 60 г масло; 5 с.л. захар; 6 с.л. вода; 125 г кокосови стърготини; Приготвяне: Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете яйцата, а накрая пресятото брашно и ванилията. Намажете тавичка с масло и поръсете с брашно. Сипете тестото първо тук-там на малки части и внимателно го разнесете с лъжица. Направете това за ваше улеснение, тъй като тестото е доста гъсто и ще е по-трудно да се разнесе равномерно, ако сте го изсипали наведнъж в тавата. Намажете тестото с конфитюра. За кокосовите трохи сложете на котлона в малка тенджерка маслото, захарта и водата. След като сместа кипне, добавете кокосовите стърготини. Трябва да получите гъста консистенция. Може да увеличите количеството на кокоса по ваша преценка. А ако искате по-рядка заливка сипете още малко вода. Поръсете с кокосовите трохи намазаното с конфитюр тесто. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете сладкиша за около 20-25 минути. Сервирайте го охладен и нарязан на малки парчета. Да ви е сладко!

Старонемски

Продукти: За тестото: 150 г меко масло; 100 г пудра захар; 1 яйце; ванилия; настъргана кора от 1 лимон; 250 г брашно; За заливката: 1 ванилов пудинг без варене; 150 мл прясно мляко; 125 г захар; 2 яйца; 600 мл течна сметана; ванилия; 11 малки кисели ябълки; сушени плодове и сладко от вишни за пълнеж; 2 с.л. коняк; бадеми за поръсване; Приготвяне: С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето, ванилията и лимоновата кора. С брашното омесете меко тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете за 30 минути в хладилника. Разбийте пудинга с прясното мляко. Загрейте сметаната заедно със захарта и ванилията. Дръпнете от огъня и прибавете пудинга и разбитите яйца. Върнете обратно на котлона и кипнете сместа. Оставете я леко да се охлади. Нарежете сушените плодове и ги залейте с коняка. Оставете ги да престоят 20 минути и след това ги смесете с вишневото сладко. Покрийте дъното на тортена форма 24 см с хартия за печене. 2/3 от тестото разточете на кора и я сложете върху хартията. Надупчете с вилица. От останалото тесто разточете тънки ленти и направете висок борд. Обелете ябълките и ги издълбайте. Подредете ги върху маслената кора и ги напълнете с плънката. Залейте ги с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45 минути. Малко преди края на печенето поръсете с бадемите. Пригответе сладкиша един ден преди да го сервирате. Поднесете го добре охладен. Да ви е сладко!

Шоколадова наслада с ядки

Продукти: За тестото: 120 г меко масло; 12 с.л. пудра захар; 3 яйца; 18 с.л. брашно; 1 ч.л. бакпулвер; ванилия; За шоколадовия сос: 300 г захар; 4 с.л. какао; 100г  черен шоколад; 300 г вода; 125 г масло; ванилия; орехи или други ядки по избор; Приготвяне: Разбийте маслото със захарта на пухкав крем. Едно по едно прибавете яйцата, а след това и брашното, смесено с бакпулвер и ванилия.  Изсипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Изпечете го за около 25-30 минути в загрята на 180 градуса фурна. Нарежете го на хапки, докато е още топъл. Сложете всички продукти за соса в малка тенджерка. Сварете сос за кратко, докато захарта се стопи. Потопете нарязаните хапки сладкиш в топлия сос и веднага оваляйте в запечени счукани ядки. Да ви е сладко!