0

Н овият вариант на коронавируса Омикрон се крие в 90,3% от пробите, изследвани в Националния център по заразни и паразитни болести. Мутацията е доказана след целогеномно секвениране на общо 679 положителни проби от пациенти с коронавирус. Те са взети в периода 17-30 януари 2022 г. от 44 лечебни заведения в 24 области на страната. При 613 клинични проби е установен вирусният вариант Омикрон, а при 66 е доказан вариантът Делта. Към 1-7 февруари 523-ма от пациентите, чиито проби са с доказан Омикрон, са били на домашно лечение, 39 са хоспитализирани, 46 са излекувани, а петима са починали.

Мнозинството в Народното събрание отказа да включи в седмичната програма предложеното от ГЕРБ-СДС решение за въвеждане на компенсаторен механизъм за общини, църкви, социални домове и болници заради високите цени на тока, предаде БНР. Проектът бе разгледан миналия петък от депутатите в здравната комисия, но те го отхвърлиха. Както „Телеграф“ вече писа, всички болнични асоциации у нас призоваха за незабавни мерки за задълбочаващите се проблеми в лечебните заведения, свързани с липсата на конкретни компенсации за ограничаване на ефекта от рязкото увеличаване на цените на електроенергията и острата необходимост от актуализация на цените на клиничните пътеки.

Нов протест срещу зеления сертификат

Близо месец и половина след протеста на „Възраждане“ срещу „зеления сертификат“, по време на който протестиращите се опитаха да нахлуят в парламента, партията организира още един. Новият е насрочен за идната сряда, 23 февруари. Това съобщи на брифинг в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Протестът ще се проведе пред Министерския съвет и е с начален час 11 ч, а някои от гражданите е „твърде вероятно просто да не си тръгнат“, заяви Костадинов. „Работната група за премахване на „зеления сертификат“ заседава от 10:30 до 14:30 в Министерския съвет и не достигна до решение за премахване, въпреки представените от нас аргументи, цифри, факти“, коментира Костадинов. Той призова желаещите да участват в протеста да отидат с превозни средства по идея от канадския „Конвой на свободата“.