0

В Бургас автобуси от цялата област с членове на СИК изчакват на Морска гара, за да предадат своите изборни резултати. Те ще бъдат ескортирани с полицейски патрул до зала "Бойчо Бръзов" в града, където Районната избирателна комисия ще ги приеме.

В Бургас автобуси от цялата област с членове на СИК изчакват на Морска гара, за да предадат своите изборни резултати. Те ще бъдат ескортирани с полицейски патрул до зала "Бойчо Бръзов" в града, където Районната избирателна комисия ще ги приеме.

Последните автобуси са пристигнали около 4 часа сутринта, съобщава Нова телевизия. Членовете на избирателните комисии изчакват около 7-8 часа без храна и вода. Някои се заканиха просто да оставят чувалите с бюлетините и да си тръгнат. Повечето чакащи споделят, че се чувстват изнервени и изморени.

Огромни опашки се извиха в Двореца на културата и спорта във Варна, където се обработват протоколите. Хората са чакали цяла нощ и по думите ми с оглед на лошата организация ще продължат да чакат. Около 670 са секциите в морската столица, които трябва да бъдат обработени.

Обработването на протоколите продължи часове след края на изборния ден в столицата. В „Арена Армеец” все още продължава предаването и отчитането на бюлетините. Отчетени са 1/3 от предадените протоколи. В над 90% от обработените книжа има грешки. Чакащите получават храна и напитки.

В ранните часове линейка с включени светлини пред залата доведе до смут. Тя си тръгна празна. Членовете на избирателни комисии не са подавали сигнал до Спешна помощ. Те обаче съобщиха за друг инцидент - жена е паднала по стълбите, но веднага й е оказана първа помощ и не се е наложило да бъде отведена от медиците.

А самият протокол затрудни членовете на избирателните комисии, което доведе до чакане от час и половина – два. Чакането нажежи обстановката, градусът беше покачен и след появата на Мая Манолова малко след полунощ. Тя е получила сигнали за манипулиране на протоколите в залата, но и тази ситуация бързо беше овладяна.

„Ние не подправяме и не преправаме гласовете на българските граждани. Резултатът от  вота е такъв, какъвто те са го дали. Нашата работа е да обобщим резултата, който вече е определен. Това се случва в нашата Районна избирателна комисия”, каза Полина Витанова от 29 РИК.

Тя обясни, че в „Арена Армеец” е влязъл представител на партията на Мая Манолова, след това е влязъл застъпник от коалицията. Съгласно решение на ЦИК и Изборния кодекс наблюдатели могат да присъстват на преброяването, но не и Манолова.

Относно забавяне при преброяването на протоколите заради тяхната сложност, Витанова смята, че очаквания й са се оправдали в голяма степен.