0

Р иск за манипулация на вота няма. Това увери първо зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов, а преди него същото направи и говорителят на МС Антон Кутев. Повод пък се оказа казусът с появилите се нови 150 машини за гласуване.

Риск за манипулация на вота няма. Това увери първо зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов, а преди него същото направи и говорителят на МС Антон Кутев. Повод пък се оказа казусът с появилите се нови 150 машини за гласуване.

ЦИК научава за тях от прокуратурата. Те бяха временно задържани в митнически склад на летището, но след като от "Сиела Норма" са разговаряли с прокуратурата, устройствата вече са освободени. От компанията обясниха за "Монитор" още в понеделник вечерта, че машините са на производителя "Смартматик", на които те са представител за България и са внесени с цел сервизно и гаранционно обслужване, без софтуер на тях и не могат да се ползват за вота. Това на практика означава,че те са внесени с цел резервни части.

В СКЛАД НА ЛЕТИЩЕТО: Появиха се нови 150 машини за гласуване, вече са освободени от прокуратурата (ОБНОВЕНА)

"Нямаме представа за къде са предназначени, никой не ни е предупредил за тях", коментира по този повод Томов пред Нова телевизия.

Наред с това Томов коментира и казуса с другите 228 машини, които отново бяха внесени от "Сиела Норма", но този път се оказаха в склада на "Карго парнерс", където се съхраняват и всички останали машини за изборите на 14 ноември. По думите му ЦИК са били предупредени едва преди 3-4 дни, че тези допълнителни машини пристигат с поръчаните. "Тогава веднага взехме мерки, за да не бъдат смесени с другите. Би трябвало да бъдем предупредени доста по-рано", обясни Томов и определи реакцията на "Сиела Норма" като агресивна. "Проблемът е, че историята с 228-те машини създаде напрежение и разпали политически страсти. Те няма да бъдат използвани, дори няма да бъдат разопаковани. Нямаме време да обясним достатъчно подробно на хората, трябва много сложна конспиративна теория, за да си представим, че вотът ще бъде компрометиран в отделни секции", коментира говорителят на ЦИК.  "Невъзможно е да се гласува два пъти", увери още той след като преди ден ГЕРБ сигнализираха за възможност избирател да гласува два пъти с машината след като са открили пропуск в методическите указания на ЦИК.

На свой ред от "Сиела" излизат с контрааргумент, че тези машини нямат нищо общо с ЦИК и няма защо да ги уведомяват.  Сега шефът на "Сиела" Веселин Тодоров уточни отново пред Нова телевизия, че това са машини, които са изпратени преди доста време с цел да се гарантира обслужването на машините, собственост на ЦИК. "За да можем да гарантиране в рамките на ден ремонта или подмяна на машината. Това е основната причина за тази втора партида", каза той. Пред БНТ пък той коментира, че броят на допълнителните машини, извън устройствата, с които ще гласуваме на 14-и ноември, е около 400. Тяхното предназначение е да послужат за сервизна дейност или резервни части, но едва след изборите, ако някоя от машите се счупи в изборния ден, "защото нормалното е не когато дойдат избори да разберем, че има счупени машини, а преди това да ги оправим, за да бъде за следващите избори всичко перфектно", допълва Тодоров. Той даде и пример с изборите от 11-и юли, когато около 100 машини са били повредени, а бройката на счупените устройства през април е била и по-голяма. 3200 души ще отговарят за поддръжката на машините в изборния ден у нас и в чужбина. Машините за гласуване извън страната са с инсталиран софтуер и вече се транспортират.

По същество разликата в казусите с новите 150 машини и тези 228 от преди дни се крие в това, че предишните са били извозени заедно с част от поръчаните за ЦИК. Причината - заради стачка в Гърция, всички те са били задържани на пристанището в Пирея. След съдействие на държавата, всички машини са били освободени и качени на камион за България. Така в склада първо е трябвало да се стоварят тези за ЦИК, а тези на "Сиела" да се извозят  на друго място. Жандармерията обаче не пуснала тирът да продължи, а след разпореждане на ЦИК машините са задържани в склада и разтоварени на двора.

Темата коментира и говорителят на МС Антон Кутев, според който чрез скандалите с машините за вота се създава интрига. "Надявам се тя да не е политическа", каза той пред Нова телевизия. И допълни, че през тези машини няма вотът да бъде манипулиран. По думите му целият медиен шум е опит да се създаде напрежение в обществото, който е предизвикан от определени политически сили. Според него да се вкарват някакви машини на по 100 и на по 200 не е най-добрият начин да се проведат изборите. "Имаме 228 затворени машини от ЦИК. Комисията уведоми ДАНС за тях. За следващите 150 се оказва, че е уведомена прокуратурата. От „Сиела Норма” твърдят, че те не могат да бъдат използвани, защото нямат софтуер. Не разбирам какъв е този хъс на „Сиела Норма” да вкара един куп машини, които били за Грузия. Тази неделя има избори в България, а не в Грузия. Не мога да кажа дали „Сиела Норма” участва в заговор и не е моя работа", каза Кутев.

Той коментира и критиките на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, че така се подготвя нова афера "Костинброд". "Борисов често бърка фикциите с реалността. В момента за пореден път е така. Колкото и да се опитва да напомня за „Костинбродската афера”, нека си спомним, че там имаше отпечатани готови бюлетини и щяха да се използват от ГЕРБ", поясни говорителят на служебното правителство. 

Наред с това Кутев коментира и казуса с магистрала "Хемус', като поясни, че не става въпрос само за 60 млн. лева. По думите му проблемите с лотове от 4 до 9 са сходни. Според него Борисов е излъгал, че всичките договори били с банкови гаранции. "Не са! Над милиард е изхарчен и няма банкови гаранции”, обясни Кутев.