0
Сж жбите за сигурност у нас бяха вдигнати по тревога заради получен сигнал от партньорски служби, че през България може да преминат двойка „бойци на Ислямска държава”. Според неофициална информация на разследващи 29-годишната французойка от ирански произход Езида Елхам и 24-годишният румънец Мимо Попеску се издирват по искане на Франция. От МВР обаче отрекоха двамата да са свързани с терористични организации и съобщиха, че ги търсят за фалшиви документи.  
Франция е една от първите, които криминализираха т.нар „чужди бойци” - европейски граждани, често дори не мюсюлмани, които заминават за Сирия, за да се включат във военните действия на „Ислямска държава” там. Затвор е предвиден и за лица, които пътуват с цел обучение в екстремизъм. Тези текстове обаче у нас не все още не са приети и затова, ако все пак
двамата чужденци бъдат засечени
на наша територия, може и да бъдат освободени, обясниха юристи пред „Монитор”. Подобен параграф 22 имаше и при делото на френския терорист Фриц Жули Жоашен. Тогава той беше освободен по едната европейска заповед за задържане, тъй като у нас отвличането на собственото дете не е престъпление. Той беше екстрадиран във Франция за тероризъм, което е наказуемо и по българското, и по френското законодателство. Франция, откъдето е изпратен сигнала за терористите, криминализира обучението на европейски граждани в екстремизъм след атентатите срещу журналистите от списанието „Шарли ебдо”.
Заради сигнала за двамата терористи полицаи, които не са били на работа, са били привикани, тъй като страната ни е получила по линия на международното сътрудничество снимки на двамата чужденци. Според сигнала двойката може да е свързана с терористичната организация „Ислямска държава”, поради тази причина личните им данни бяха изпратени до всички областни дирекции на МВР в страната, а оттам до районните управления.
„В момента се провежда операция не само в София, но и в цялата страна. За момента нямаме данни, че двамата са на наша територия, но проверяваме получен сигнал за две лица”, коментира високопоставен източник от МВР.
Предполага се, че Езида и Мимо са т.нар. форин файтърс - европейци, които не са родом от Сирия и Ирак, но са били спечелени от джихадистите, посочиха вчера разследващи. Един от големите плюсове на двойката са европейските им паспорти, с които могат да минават свободно европейските граници. Затова и появилата се информация, че
двамата са влезли у нас от Турция
страна външна за ЕС, за издирвачите звучи като малко вероятна.
„Първо, от Турция се записват всички влизащи, защото е рискова дестинация, тъй като оттам идват и пратките с хероин”, посочиха още участници в акцията пред „Монитор”.
Ако изберат да влязат през вътрешна граница, няма да имат обаче никакви проблеми. Дори няма да бъдат записани и в масивите на полицията. Във фокуса на разследващите са всички частни фирми, които изискват документи за самоличност срещу дадена услуга. В събота проверки са извършвани и по хотели и хостели в София. Цивилни полицаи са ходели на местата, на които се събират чужденци в търсене на информация за Мимо и Езида.