0

Д ори да презирате чалгата, със сигурност ще се влюбите в поп-фолк певицата Марчела, на която прелестната актриса София Бобчева подарява лице, тяло и талант в моноспектакъла „Бонбон“ на сцена „Апостол Карамитев“ в Народния театър.

Дори да презирате чалгата, със сигурност ще се влюбите в поп-фолк певицата Марчела, на която прелестната актриса София Бобчева подарява лице, тяло и талант в моноспектакъла „Бонбон“ на сцена „Апостол Карамитев“ в Народния театър.

Текстът е на актрисата драматург Здрава Каменова, автор и на „Праехидно“, „Гарфънкъл търси Саймън“, „Помощ, имам две деца“, „Гимнастика за бременни“, „Жената е странно животно“, „Дом за овце и сънища“ и още двайсетина пиеси.

В „Бонбон“ позалязлата певачка, понастоящем популярна най-вече в Перник, Брезник и още по` на запад, влиза в риалити шоуто „Прозрачната стая“, за да съживи кариерата си. Безпощадните въпроси на Грейт Фадър (с гласа на актьора Сава Драгунчев) я връщат в началото на пътя й, когато все още е била Цветанка и невинно се е надявала да се запише в школа по литература, но поради липса на желаещи се принудила да изкара курс за манекенки. Изповедта на фрапантната блондинка изважда брутални истини иззад лъскавата витрина на поп-фолка: за отказа да следваш мечтите си за истинско изкуство и чиста любов, за отдалечаването от себе си и най-скъпите си хора, за парите, които купуват всичко и всички, за мъжкото безогледно ловуване на трофеи и женската завист... Хитът на певицата „Хей, простако, от мене се махни! Аз не искам твоите пари!“, в живота бързо се превръща в обратното: Марчела се омъжва за „лирическия герой“ от песента и става още една от неговите машини за финикийски знаци. И вече е трудно да излезе от коловоза на компромисите. Или пък още не е късно?!... София Бобчева е толкова автентична в своята непринудена наивност на сцената („Обичам простите неща, защото съм проста“, ще каже тя), а текстът – толкова убедителен със съдържанието си, че макар и художествена инвенция, историята в „Бонбон“ се родее с документалните изповеди на хора от бранша във вербатим спектакъла на Неда Соколовска „Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“ на МГТ „Зад канала“. Героинята на София обаче докрай ще твърди, че това не се е случило с нея, а е измислица на жълтата преса...

Ето какво споделя за работата си авторката Здрава Каменова: „Марчела се роди още през 2005 г. Идеята да се пренесе поп-фолкът върху театралната сцена звучеше много радикално и всички се влюбиха в текста и в героинята му, но после не се осмеляваха да го осъществят... И ето, чак през 2018-а режисьорът Емил Бонев изрови тази моя скъпа пиеса и намери най-подходящата актриса за нея... Времето се беше променило, поп-фолкът се софистицира, за да може подмолно и още по-вредно да пропълзи навсякъде, невидимо и трайно: в медийте, в домовете ни, в отношенията ни един към друг...“.