0
За ади удобството и многофункционалността си смартфоните вече са неотменна част от лайфстайла на съвременния човек. Но понякога има ситуации, в които тези устройства буквално спасяват живота на собствениците си. Ето няколко любопитни истории:
Най-пресният случай, в който смартфон спаси живота на собственика си, беше на 14 август в американския град Мърфисборо. 18-годишният Сам Рей тихо и кротко си ремонтирал пикапа. В един момент обаче тежкото возило се изплъзнало от крика и затиснало собственика си, като блокирало ръцете му. Младежът отчаяно викал за помощ, но наоколо нямало никого. Докато се гърчел наляво-надясно, Сам случайно натиснал своя iPhone, който се намирал в задния джоб на дънките му. После чул познатия звук от активирането на гласовия помощник Siri. С негова помощ сам успял да се обади на 911 и да повика помощ. Младежът прекарал под пикапа 40 минути. Той се отървал с три счупени ребра и изгаряния втора и трета степен, получени от горещия ауспух на автомобила.
Майтапите за изключителната здравина на апаратите Nokia са много популярни в интернет и на финландските мобилни телефони се приписват едва ли не магически свойства. Инцидент в Китай сякаш потвърждава всички тези смехотворни истории. Смартфон Nokia Lumia 920 спаси собственика си от рухнала върху него стена. В момента, в който тя почнала да се срива върху Гън Мин, късметлията успял да предпази главата си с мобилния апарат. Коравата Nokia Lumia 920 поела по-голямата част от удара и според лекарите е предпазила черепа му от травми, несъвместими с живота. Самият смартфон обаче не преживял градушката от тухли. Затова китайският офис на Microsoft решил да подари на Гън Мин нов телефон. Замяната не била съвсем равностойна – вместо флагманския Lumia 920 от фирмата му подарили модела от средния ценови клас Lumia 640 XL
По-щедра се оказа компанията HTC, която подари вместо един унищожен Evo 3D флагмана One M8 и аксесоари за него. Край град Орландо в щата Флорида двама млади мъже решили да ограбят бензиностанция. Всичко вървяло добре, докато стигнали до сейфа с парите, който не успели да разбият. Единият от разбеснелите се престъпници стрелял по служителя, след което избягал с ортака си. Пристигналите на място полицаи с учудване установили, че бензинджията не само че бил жив, но дори не бил ранен. Неговият смартфон HTC Evo 3D, който бил в джоба на панталона му, поел цялата енергия на куршума и спасил от тежка травма собственика си.