0
Гс ският пожар, който 3 дни гореше до Рилския манастир, беше овладян вчера, като спасителите не позволиха пламъците да достигнат до обителта. “Останаха няколко неголеми огнища, с които окончателно ще се справим. Изпратени са два хеликоптера с екипажи по четирима души и трима души наземен състав”, заяви военният министър Николай Ненчев.
Огнената стихия обхванала 90 дка треви и храсти и близо 30 дка гора, сочат данни на МВР. Над 300 пожарникари, полицаи, военни, лесничеи и доброволци се включиха в гасенето на огъня на 5 км от Рилския манастир.
Всички, участвали в гасенето на пожара в Рила, ще бъдат наградени.  
Те работиха при нечовешки условия
заяви премиерът Бойко Борисов. Районната прокуратура в Дупница продължава разследването на причините, довели до пожара. Обвинението разполага със снимки, от които се вижда, че замръкнали в планината туристи са направили бивак и са запалили огнище, от което по-късно е пламнала клековата и хвойновата растителност в алпийската част на Национален парк “Рила”.
Човешка грешка беше причината за пожара
в Рила и през 2012 г., когато изгоряха близо 270 дка гори. Огнената стихия тогава беше причинена от неизгасена цигара на 33-годишния Стоян Самоковлийски от село Пастра. Небрежността на мъжа беше наказана с пробация от Районния съд в Дупница. Все още не е ясно каква е причината за последните пожари в Монтанско и Ломско. В събота срещу неделя пожар изпепели къща във врачанското село Нивянин.
Пламъците унищожили покрива и тавана на жилището
Тъй като къщата е необитаема, няма пострадали. По същото време в монтанското село Ковачица изгорели около 1500 дка сухи треви. Огън е погълнал и три стопански постройки миналата нощ в ломското село Георги Дамяново. Първо пламнал хамбарът на 32-годишен мъж, а след това огънят обхванал две съседни постройки. Полицията все още изяснява причините за пожарите. В четвъртък за поредна година пламна и Сакар планина. Пожарът обхвана около 3500 дка  между харманлийските села Младиново, Дрипчево, Оряхово и Изворово. Причината за огнения ад беше искрата от трактор, с който земеделец от Свиленград почиствал пасището си над село Дрипчево. Въпреки високите температури от около 35 градуса земеделецът започнал да изкоренява храстите в пасището, за да не изгуби субсидиите. При лумването на пламъците обаче мъжът избягал и оттогава е в неизвестност.