0

И зложба непоказвани досега рисунки на един от доайените на изобразителното изкуство у нас – художничката Анета Дръгушану, представя столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31 до края  на работната седмица.

Изложба непоказвани досега рисунки на един от доайените на изобразителното изкуство у нас – художничката Анета Дръгушану, представя столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31 до края  на работната седмица.

Пандемията промени много от нас, за една година преминахме през различни емоции: меланхолия, страх, грижа, надежда... Колкото и самотно занимание да е рисуването, всичко това се оказва твърде въздействащо за хората на изкуството. Поставени в пълна изолация, част от възрастните ни художници вече повече от година са затворени и лишени от обичайните си занимания. Анета Дръгушану е далеч от ателието, без възможност да работи живопис, единствено рисунките са нейното спасение. „Ако не рисувам, ставам нервна, това съм Аз – рисунката“, казва голямата художничка и продължава: „Линията стана по-силна, рисувам по скици от преди 1990-а, но сега с годините почеркът е друг, като цвят съм по-пестелива, но линията е по-конкретна, без излишен реализъм. Рисувам любими хора: свекърва ми, баща ми, Генадия, Живка.... по време на работа или почивка, както и в домашна обстановка, в различни, неповторими пози, в естествени движения или покой. Никога не съм принудила никого да ми позира, за да не се изгуби онова естествено и неподправено в човека“.

Настоящата експозиция в галерия „Арте“ включва 16 рисунки от последните години, селектирани прецизно и с много самокритичност, както Анета Дръгушану умее. Показана е и една живописна картина, обединяваща темата на изложбата. „Преди близо две години за пръв път открихме самостоятелна изложба на Анета в „Арте“; всеки път си давам сметка, че това е събитие от голямо значение и макар че заради пандемията сега Анета не е тук при нас, нейните герои и любими сюжети ще ни пренесат „над конкретно делничното до техния абсолютен и вечен смисъл“, както написа доц. Ружа Маринска“, споделя галеристката Гергана Борисова. „Анета е ненаситна за рисуване. Посреща с радост всяка възможност да излее в рисунка видяното. С бърза ръка, вярно око и развълнувано сърце... Действително удивително е това нейно свойство да изважда от видимото същината на нещата в почти кристален образ. А това не е възможно, ако пътят не минава през сърцето“, казва се още в анализа на Ружа Маринска.

Анета Дръгушану е родена на 28 октомври 1937 г. в Поточ, Румъния. Висшето си образование по живопис завършва в Художествената академия „Николае Григореску“ в Букурещ в класа на прочутия Корнелиу Баба – проводник на модерните за епохата европейски течения в изобразителното изкуство, затова и обявен от комунистическата власт в страната за „формалист“. В академията Анета се влюбва и се омъжва за видинския художник Георги Петров, до чието рамо е и до днес. Заедно с него пристига и се установява във Видин през 1964 г., където живее и работи и в момента.

Дръгушану се появява на българската арт сцена още през 60-те. Творчеството й е синтез между класическата и модерната живопис. Художничката отделя особено внимание на композицията и на култивирането на богатите живописни тоналности при изграждане на картината. Използва с предимство художествени и пластически хиперболи, взаимопроникването и взаимнопресичането на планове и пространствени зони и образи. Тя използва и специфичните прийоми на кубизма, като предпочита мотивите от бита и образите на селската жена. Новаторският характер на нейната нео-битова живопис я нарежда сред най-големите български художници.