0

С пиле на грил, чеснов сос и зелена салата ще посрещнат в родната Долна Митрополия олимпийската шампионка в каратето до 55 кг Ивет Горанова, като трапезата ще подготви баба й Марияна. Това разкри за "Монитор" сестрата на националката Габриела.

С пиле на грил, чеснов сос и зелена салата ще посрещнат в родната Долна Митрополия олимпийската шампионка в каратето до 55 кг Ивет Горанова, като трапезата ще подготви баба й Марияна. Това разкри за "Монитор" сестрата на националката Габриела.

Каката е тренирала карате заедно с Ивет, но преди 3 г. се е отказала от спорта. Малко по-късно е родила и дъщеричката си Анна, която сега е на 11 м и веднага е познала леля си на интервюто след финала. Малката госпожица не разбира много какво се случва и какво е постигнала Ивет, но вече показва как точно се бие. Габриела сподели, че е била сигурна в успеха на сестра си и е имала усещането за титла още в началото на състезанието.

"На финала бях много развълнувана, вярвах, че ще си вземе златото, усещах го. Бях потънала в мача все едно аз съм на татамито. Накрая треперех, със сълзи на очите. Не съм имала притеснения, че Ивет няма да успее. Още на първата среща, когато стъпи на татамито и видях погледа й разбрах, че нищо няма да я спре да стане олимпийска шампионка. Дори не се наложи да й давам съвети пред телевизора - тя правеше всичко в точния момент", заяви Габриела и допълни, че по принцип не е суеверна, но за състезанието по карате случайно си е погледнала часовника в 11.11 часа и според поверието го е целунала 3 пъти, пожелавайки си титлата да дойде в семейството.

За началото на кариерата на шампионката по-голямата Горанова си спомня, че двете едновременно са решили да се запишат на карате, а като любопитен факт изтъкна, че на Ивет й е тръгнало още в началото на злато, защото първият й медал е бил такъв. Двете сестри пък често са се били една срещу друга, докато са тренирали заедно.

"На тренировки постоянно играехме една срещу друга. Повечето пъти все се сбивахме или се карахме. На състезание няколко пъти сме били една срещу друга. Като цяло не сме се били ожесточено никога, винаги сме били пасивни", разкрива още каката.

Според Габриела златният медал няма да демотивира Ивет, а напротив ще бъде като трамплин за постигане на следващите й цели - европейска и световна титла.

По-голямата сестра издаде и, че майка им Камелия е разбрала за успеха на дъщеря си часове по-късно.

"Мама няма телефон и не е знаела как върви състезанието, защото този ден беше на работа. Разбрала е за златото чак, когато се е прибрала у дома", каза Габриела, която живее отделно от майка си - в Павликени.

Габриела заяви още, че този път поне килограмите не са й създавали проблем. Преди 4 г. обаче шампионката е сменила категорията си и е трябвало да свали повече от 6 кг, за да премине от 61 кг в 55 кг. Тогава се е подложила на диета при доктор Емилова и до днес ползва методите й, когато се наложи да се вталява. Сега обаче Ивет е имала да сваля само 1 кг и го е направила в Токио съвсем спокойно и без диети.

В родната й Долна Митрополия готвят грандиозно посрещане за олимпийската си шампионка в неделя. От Общината канят всички желаещи да се присъединят към празненството в чест на Горанова, като загатнаха, че са подготвили и много други изненади за именитата си съгражданка.

Олимпийската ни шампионка се прибира тази вечер около 23 часа с полет от Франкфурт.