0

П ланираната за днес среща между ЦИК и здравния министър Стойчо Кацаров. Това стана ясно на днешното заседание на комисията. Оказа се, че министърът е зает и за целта изпраща за нея експерти от ведомството. Отделно се оказа, че държавния здравен инспектор Ангел Кунчев пък е под карантина. Това предизвика дебат между членовете на ЦИК, които изразиха недоволство, че експертите няма да имат мандат да взимат решение, а това е в правомощия на министъра. Отделно от това целта на срещата е уточняване на мерките за вота на 14 ноември.

Планираната за днес среща между ЦИК и здравния министър Стойчо Кацаров. Това стана ясно на днешното заседание на комисията. Оказа се, че министърът е зает и за целта изпраща за нея експерти от ведомството. Отделно се оказа, че държавния здравен инспектор Ангел Кунчев пък е под карантина. Това предизвика дебат между членовете на ЦИК, които изразиха недоволство, че експертите няма да имат мандат да взимат решение, а това е в правомощия на министъра. Отделно от това целта на срещата е уточняване на мерките за вота на 14 ноември.

Същевременно изтича крайният срок, в който ЦИК трябва да вземе решение как да гласуват карантинираните.Така шефката на ЦИК Камелия Нейкова поясни, че има писмо от МЗ и се предлага срещата днес да бъде от 14.00 часа. Друг член на комисията - Георги Баханов пък предложи тази среща с експертите въобще да не се състои, а да бъде насрочена друга за следващата седмица, на която министър Кацаров да присъства. Неговата колежа Йорданка Ганчева пък добави че този тип срещи трябва да са на съответното равностойно ниво. Дойде контрапредложение от говорителя на ЦИК Росица Матева все пак да има две срещи - тази с експертите, а другата седмица с министъра.

В резултат всичко бе подложено на гласуване, но нито едно от тях не събра нужните гласове. Кога и дали ще има среща между ЦИК и Стойчо Кацаров към момента не е ясно.

"Аз гласувах против, защото не разбирам поставането на условие за ниво. Ако смятаме, че нивото ни е толкова високо, че не можем да се срещнем с представителите на Министерството на здравеопазването, за да уредим как трябва да гласуват карантинираните. Не смятам, че само и едниствено лично присъствие на здравния министър урежда тези въпроси", каза Матева.

"Не става въпрос за ниво, а за отношение към изборите. Всички органи които имат отношение към тях, трябва да си изпълняват задълженията. Министърът взема мерките и той ги налага. Някои от министрите просто неглижират изборния процес и своите задължения към него, а може би дори не знаят какво трябва да направят", коментира секретарят на ЦИК Севинч Солакова.