0

С настъпването на отпускарския сезон рязко се вдига търсенето на амулети и талисмани за пътешественици. Хит сред тях са икони и медальони на Св. Христофор и Св. Николай, считани за закрилници на шофьори и пътници. От Запада у нас доплува и авто-талисман – рибка – срещу катастрофи.

С настъпването на отпускарския сезон рязко се вдига търсенето на амулети и талисмани за пътешественици. Хит сред тях са икони и медальони на Св. Христофор и Св. Николай, считани за закрилници на шофьори и пътници. От Запада у нас доплува и авто-талисман – рибка – срещу катастрофи.


Култове


Духовни и материални средства за защита се използват от векове, а днес въпреки техническия прогрес човекът продължава да таи в себе си ирационалния страх от инциденти, катастрофи, кражби и дори смърт. Това сподели пред „Телеграф“ Виктор П., собственик на бижутериен езо-магазин в центъра на София. По негови наблюдения в последно време хората се обръщат от източните култове към християнската духовна защита, като в тази роля влизат икони и реплики на свети реликви.

Търговецът разказва, че миналото лято една дама дошла при него със следната история: озовала се тя във верижна катастрофа, но само нейната кола не пострадала сериозно. Столичанката го отдавала на това, че на таблото си имала закупена сребърна иконка на Св. Христофор – светец, почитан и на Изток (9 май), и на Запад (25 юли).

Светията е извършил множество чудеса приживе, но връзката му с превозните средства идва от един момент от житието му. Според него едно малко момче го помолило да му помогне да премине една буйна река. Христофор се прекръстил, качил детето на рамото си и така успял да го пренесе през опасните води. Щом стъпило на брега, непознатото за него дете се разкрило, приемайки образа на Иисус Христос. Именно поради това този светия днес се счита за покровител на пътуващите. Хора от цял свят (най-често християни от католическото вероизповедание) не тръгват на път, без да вземат негови изображения. Това са икони и медальони за защита, магнити с неговия лик, които се поставят в превозните средства. Доста от летците от гражданската авиация също си слагат в пилотските кабини Св. Христофор за безавариен полет. Светецът, живял в Ханаан, обичайно се изобразява как на рамото си пренася Иисус Христос в образа на дете. Понякога в различните накити има и надпис на различни езици, който значи: „Ако вярваш в свети Христофор - няма да погинеш на път“.

Ихтис


Друга защита, която влиза на мода у нас, е символът на риба. Той е изработен от метал, като на обратната страна е покрит с лепящо фолио. С него се прикрепя на колата, но не вътре в купето, а отзад на бронята или багажника. Най-повърхностното тълкувание на талисмана е, че както рибата плува плавно в морето и хлъзгаво се изплъзва от опасностите, така и колата ще плува в трафика безаварийно. Първите такива символи започват да се появяват спорадично у нас след 2013 г., но от 2019 г. стават доста по-масови. Някои хора все още ги смятат за отличителен знак на някой дилър на коли втора ръка в Германия или Италия. Други пък гледат на тях като на фън шуй амулети от далечен Китай. Всъщност рибата е един от първите символи на християнството в човешката цивилизация. Съществува старогръцка дума „ихтис“, която означава „риба“. Това обаче е бил шифрован акроним от първите букви на Иисус Христос, или по-точно на "Исус Христос, Божият син Спасител."


Рим


По времето на Римската империя символът "ихтис" е бил тайното обозначение на християните, които са били подложени на гонения. Така че именно рибката е била използвана от първите християни за конспирация по време на борбите си с езическите култове в империята.

Съвременните християни са стигнали достатъчно далеч в сравнение с древните си предшественици. Независимо от това "Ихтис" (Рибката) все още е обозначаване на Иисус Христос.

Тя се поставя на корпуса на автомобила от вярващи шофьори, предимно от западни страни. Обикновено такива аксесоари се продават в протестантските общности в Европа и САЩ, но модата вече навлиза и в България. Все повече автомобили се забелязват в трафика с такъв символ за благословия и защита на задния капак. Има обаче една особеност, Рибката трябва да се залепи отзад на автомобила, обикновено с десния ъгъл с опашката, сочеща навън (надясно).