0

О тличеният с „Кристална лира“ спектакъл на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус на Старозагорската опера ще се играе тази вечер за пръв път на сцената на зала 1 в НДК в рамките на Новогодишния музикален фестивал. Звездите на Щатсбалет-Берлин Яна Саленко и Мариан Валтер ще са в ролите на Китри и Базил.

Отличеният с „Кристална лира“ спектакъл на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус на Старозагорската опера ще се играе тази вечер за пръв път на сцената на зала 1 в НДК в рамките на Новогодишния музикален фестивал. Звездите на Щатсбалет-Берлин Яна Саленко и Мариан Валтер ще са в ролите на Китри и Базил.

Спектакълът е пищен, създаден в духа на голямата балетна традиция, но носи в себе си и пулса на новото време. Аршак Галумян – също премиер солист на Щатсбалет-Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит в постановката, като обогатява и визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографични изразни средства. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.
В спектакъла на балета „Дон Кихот“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последния творчески сезон бележи изумителен скок в своето професионално израстване под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова.


Зрителите ще видят Александър Желев в ролята на Дон Кихот, а солистът на балет „Арабеск“ Филип Миланов ще дебютира в ролята на Санчо Панса.