0

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на българско-сръбската граница беше посрещната икона с образа на св. крал Стефан Милутин, съобщиха от Българската патриаршия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на българско-сръбската граница беше посрещната икона с образа на св. крал Стефан Милутин, съобщиха от Българската патриаршия.

Иконата е донесена на граничния пункт "Калотина" от Горан Ристович -

дарител на иконата и неин украсител със сребърен филигран

Тя е била посрещната от Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха, от протойерей Петър Славов от храма "Св. великомъченица Неделя", от дякон Никола Чочев, от Ангел Младенов - секретар на Софийската митрополия, и от Лидия Банкова - заместник-кмет на община Драгоман.

Иконата е дар от благочестиви християни от Сърбия, които я даряват на столичния митрополитски храм "Св. великомъченица Неделя", който до 30-те години на ХХ век се е именувал „Свети крал“ и където се намира нетленното тяло на светия крал, за

вечен спомен и залог на единението и любовта между двата съседски

народа.

Иконата е осветена на 15 октомври от отец Данаило - игумен на Банския манастир, където е бил погребан Св. Крал Стефан Милутин. Отецът е предал и ковчеже с камък от гроба на св. крал Стефан Милутин, което да стои при светите му мощи.

През тази година се навършват 700 години от успението на светията. Към програмата за отбелязването на тази достойна годишнина е предвидено и тържествено посрещане на иконата на св. крал Милутин от Сърбия в митрополитския храм.

Посрещането на иконата е на 27 октомври от 16.00 часа в митрополитския храм "Св. великомъченица Неделя", където

ще остане за постоянно, за всенародно поклонение и молитвена почит

наравно със светите мощи на св. крал Стефан.

Свети крал Стефан Урош II Милутин e един от най-великите сръбски владетели. Пряк потомък на византийския император Алексий І Комнин и на българския цар Иван Владислав. Отличава се с голямата благотворителност на църкви и манастири. Царува 42 години и изпълнява едно свое дадено обещание - колкото години царува, толкова църкви да построи. Стефан Милутин е втори син на крал Стефан Урош I (1243-1276) и кралица Елена Анжуйска, която е роднина на неаполитанския крал Карл I Анжуйски (1266-1285) и според хипотези е издънка на френската кралска династия и фамилията Куртене. Мощите му се съхраняват в Софийския храм „Света Неделя“.