0

И два основният християнски празник в годината и навсякъде ухае на козунаци. А тайната им е в боя, в якото месене – поне 100 пъти трябва да се удари в масата според една от популярните поговорки. На практика козунаци като нашите няма никъде. Има само различни видове сладък хляб. Най-близо да нашенските са италианските, които по Великден се наричат коломбина, защото се правят като летящ гълъб. Французите пък имат бриош, който е сладък хляб. Ето няколко идеи за козунаци по Великден, забелязани на receptite.com.

Великденски козунак на конци

Необходими продукти:

  • 8 яйца( 2 жълтъка се отделят за намазване преди печене)
  • 2 кг брашно тип 500 (пресято)
  • 250 г масло (затоплено, то отива при замесване на тестото)
  • 250 мл олио (за омесване на плитките)
  • 500 г кристална захар (може допълнително до 100 г)
  • 500 мл прясно мляко
  • кората на 1 лимон, нарязана на ситно
  • сок от 1 лимон (прецеден)
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ванилии
  • 10 капки есенция ром
  • 50 мл прясно мляко за захващане на маята
  • 40 г жива мая (за 2 кг брашно)
  • кристална захар за поръсване на козунаците преди печене
  • 1-2 с.л. вода (да не е студена, а със стайна температура)

Начин на приготвяне:

Разтваря се маята в 50 мл прясно мляко и брашно (да стане гъсто като боза), оставя се на топло да се надигне. Млякото се разбива с яйцата и захарта. В брашното се слага нарязаната кора от лимон, сока от лимона, ванилията, есенцията ром и затопленото масло. Разбитото мляко с яйцата и захарта се меси с брашното, объркано с изброените продукти, докато се захване цялото брашно. Меси се докато се получат много мехури по тестото. Оставя се в съд с три пъти по-големи размери от полученото тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса, най-малко 3 часа.

От втасалото козуначено тесто се къса по малко (1 топка) върху намаслена маса, с намазнени в олио ръце се оформят фитили (с диаметър 4 см) и се плете плитка от 3 или 5 фитила. Всеки оплетен козунак се слага в намазнен и набрашнен метален тесен и висок съд (с обем три пъти по голям от получения оплетен козунак). Докато се плете козунакът тестото спада, затова не се стяга много плитката. Съдът трябва да не е много по-широк от получения плетен козунак, но важно е да е висок, за да може, като втасва, да не се разлива настрани, а да се вдига нагоре. Отново се оставят да втасат на топло, покрити с кърпа, докато напълнят от 1/3 до 1/2 от съдовете си.

Разбиват се двата жълтъка с 1-2 с.л. вода и с много мека и тънка четка се намазват внимателно, без да се натиска, втасалите оплетени козунаци. Поръсват се със захар и се пекат на слаба фурна, като не се отваря фурната първите 20 минути. Леко се отваря и се наблюдават, но не много често и щом се напукат, малко се увеличава фурната и така се пече до видима готовност по наша преценка. Не се вадят веднага от фурната, оставят се малко да престоят на отворена врата и изключена фурна.

Съвети: Млякото трябва да е леко затоплено. Яйцата, лимоновият сок, лимоновата кора, есенцията - на стайна температура. Олиото, с което се оформят фитилите, също да леко затоплено. По желание преди печене заедно със захарта може да се поръсят стафиди, нарязани портокалови кори. Важно е да няма студени продукти и хубавото да се омесят, докато се получат много балончета. Също така изчакайте да втасат хубаво и ще се зарадвате от резултата на положения труд. Важно е да се пекат на слаба фурна.

Пухкави козунаци

Необходими продукти:

  • 5 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 40 г мая (1 кубче)
  • 250 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 60 г масло или 60 мл олио, или зехтин
  • кората на един лимон
  • 2 ванилии
  • 1 кг брашно (може да поеме малко повече)
  • захар за поръсване
  • 1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Разбиват се яйцата, захарта, млякото, настърганата лимонова кора, ванилиите, солта и разтопеното масло. Разтваря се маята в млякото и заедно с брашното се добавя към останалите продукти. Омесва се тестото - трябва да се меси много, ако имате машина за хляб омесете го вътре, оставя се да втаса поне час и половина. Правят се фитили и се оплитат на плитки, като се оформят 2 козунака. Слагат се във форми или тави, мажат се с жълтък, разбит с малко мляко и се поръсват със захар. Оставят се да втасат добре да удвоят обема си и се пекат във фурната на 180 градуса.

Шарен козунак

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 14 г суха мая
  • 3 яйца
  • 300 мл прясно млако
  • 300 г захар
  • 2 ч.л. сол
  • 150 мл олио
  • 2 ванилии
  • кората на 1 лимон, може и есенция
  • 1 жълтък за намазване
  • боя за сладки - червена и синя

Начин на приготвяне:

Първо се прави квас от 100 мл загрято мляко, като към него се слагат двете пакетчета суха мая, пресята с 3-4 с.л. брашно. Така получена смес се оставя за около 15-20 минути докато се надигне. В дълбок съд разбиваме трите яйца със захарта, 200 г загрято мляко, слагаме 100 мл олио, ванилията и настърганата кора от лимон. Разбъркваме хубаво, след което поставяме втасалата вече мая. Отново разбъркваме. Тази смес се разпределя в три отделни съда по равно. Единият се оцветява с червена боя, вторият със синя, а третият не се оцветява. Слагате толкова боя, колкото наситено желаете да се оцвети вашият козунак. От тези смеси се замесват три отделни средно твърди теста. Оставя се да втасат за един час, после се размесва, като ръцете се топят в останалото олио и пак се оставя да втаса. Така се повтаря четири пъти през час. След това тези всяко тесто от трите се разделя на по две от цвят. Оформят се плитки, които втасват за 40 минути и се намазват с жълтък. Пекат се във форми по два козунака на 180 градуса за около 30-40 минути.

Козунак в хладилник

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 3 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 мая
  • кората на 1 лимон
  • брашно колокото поеме, приблизително около 1,2 кг

За пълнежа:

  • 2 с.л. какао
  • 4-5 с.л. захар
  • нарязани ядки
  • сушени плодове по избор

Начин на приготвяне:

Замесвате тестото от посочените продукти. След като сте готови, намазвате средно голям плик и в него поставяте тестото. Затваряте плика така, че вътре да има достатъчно въздух. Пространството е необходимо, защото тестото ще увеличи обема си 2 пъти -докато втаса. След това поставяте плика с тестото в хладилника, но не в камерата. Оставяте го да пренощува на студено. На следващия ден с намазнени ръце го премесвате. Оставяте го да втаса. Премесвате малко отново с намазнени ръце, оформяте в желания вид тестото (по желание поставяте пълнеж) и печете. От посочените продукти стават два средно големи козунака. Замесвате тестото в събота и печете сутринта в неделя на Великден.

Козунак в хлебопекарна

Необходими продукти:

  • 60 г масло
  • 3 яйца
  • 150 г захар
  • 120 мл топло прясно мляко
  • 50 мл кисело мляко
  • 550 г брашно за козунаци
  • 7 г суха мая
  • 3 ванилии, лимонова есенция, лимонова кора
  • олио

Начин на приготвяне:

В контейнера на машината първо се слага разтопеното масло. В купа разбиваме с вилица 2 яйца и 1 белтък със захарта, след това добавяме млеката и ароматите и изсипваме в контейнера. След това слагаме пресятото брашно и най-накрая маята. Пускаме машината на програма за сладък хляб (бриош, козунак) за 750 г, а коричката вече си я нагласете по ваш вкус. След като се омеси хубаво и втаса един път - да удвои обема си, вадите контейнера, затваряте машината да се запазва топлината, но не я изключвате, и по най-бързия начин изсипвате тестото върху плот, който сте намазали с топло олио. Разделяте тестото на 4 части. Отделяте настрани 1 част, а от всяка една от останалите три с намаслени в топло олио ръце леко раздърпвате и слагате плънката от нарязан локум и стафиди. Навивате на руло и усуквате, след това наплитате трите рула и слагате готовия козунак в контейнера, като махате бъркалките. Намазвате козунака с останалия 1 жълтък, поръсвате със захар и връщате контейнера обратно в машината да си довърши програмата. Таймерът ще показва от порядъка на 1 час и 50 минути до 2 часа оставащо време (за различните машини е различно). Ако козунакът ви опре в прозорчето (както се получи при мен) и не се изпече хубаво отгоре, извадете го веднага от контейнера след приключване на програмата и го допечете във фурната само отгоре до желания цвят.

От останалата четвъртинка тесто може да си направите кифлички или един малък козунак. Оставете да втаса и след това си го изпечете в нормалната фурна.

Със същите продукти може да си замесите и на ръка тестото и след като удвои обема си пак върху намаслен с топло олио плот разделяте на 3 части оформяте три рула с намаслени ръце, с плънка или без плънка, наплитате ги и ги слагате в кръгла кексова форма, която сте намазали обилно с маргарин или масло. Оставяте да втаса, намазвате с жълтък и поръсвате със захар и печете в загрята на 170 градуса фурна до желания цвят.

Постен козунак в хлебопекарна

Необходими продукти:

  • 50 мл олио
  • 200 мл соево мляко
  • 120-130 г захар
  • 1/2 ампула есенция ром или козуначена
  • 1/2 ампула есенция ванилия
  • 420 г брашно за баници
  • 10-11 г суха мая
  • 70-100 г стафиди
  • 50-100 г мармалад или сладко

Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват във вряла вода. Соевото (или друго растително) мляко се затопля леко и в него се разтваря захарта, като се разбърка с тел. Добавят се и есенциите. На дъното на хлебопекарната се изсипва олиото. Следват млякото, после - пресятото брашно и най-отгоре се слага маята (или в друг ред, ако указанията на хлебопекарната са различни). Машината се включва на програма за сладък хляб. При звуковия сигнал се добавят стафидите, отцедени от водата. След последното втасване изключих машината (оставаше 1 час и 20 минути до края на програмата). Козунакът беше бухнал двойно, дори повече. Чак при такова втасване тестото се изважда с намазнени ръце върху намазнен плот; махат се бъркалките. Разделя се на три равни части, издърпват се на фитили и леко се сплескват, като в единия край по дължина се разпределя сладкото. Завиват се на руло и се сплитат на плитка. Плитката се връща в изключената хлебопекарна и се чака да втаса хубаво (при мен стигна почти 2/3 от обема на казанчето за 2 часа). После се включва на програма само за печене (със слаба коричка - 60 минути, но извадих 10 минути преди края).

Хлебопекарната ми е за 1250 г и се изпълни до капака. Ако искате хубава коричка или поръсите отгоре със захар или ядки, може да печете в друг съд във фурната или както е в казанчето - да допечете последните 10 минути във фурна.