0

К есадия (или кесадиля) е вид топъл сандвич, характерен за мексиканската кухня, който много бързо навлиза и в световната. Тук задължителното нещо е сиренето, което трябва да е разтопено и да залива останалия пълнеж. В Мексико се прави само с царевични тортии (тортили), но в останалия свят това не е задължително. В повечето супермаркети се продават тортии, но лесно могат да бъдат направени и у дома. Ето примери от gotvetesmen.com.

С авокадо и лук

Необходими продукти:

  • 4 стръка зелен лук
  • 1 люта червена чушка
  • сок от 1/2 лайм
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 пшеничени или царевични тортии
  • 1/2 авокадо
  • 1/2 ч.ч. настъргано сирене чедър
  • сол и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Лютата чушка се почиства от семената и се накълцва на ситно. Зеленият лук се измива и нарязва на дребно. В малка купа се смесват лютата чушка, зеленият лук, лаймовият сок и сол на вкус. Всичко се разбърква и се оставя да престои 5 минути. Авокадото се нарязва на резени. В голям тиган се сгорещява 1 с.л. зехтин. Запича се 1 тортия, след което върху нея се разпределят настърганото сирене, резените авокадо и сместа от купата. Отгоре се покрива с другата тортия и се притиска с шпатула или широка лъжица. Внимателно кесадията се обръща и се готви още 2-3 минути. Готовата кесадия с авокадо и лук се нарязва на парчета и се поднася.

С пилешко и чушки

Необходими продукти:

  • 500 г пилешко филе
  • сок от 1/2 лимон
  • 2 ч.л. млян кимион
  • 1 ч.л. сух риган
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • смлян черен пипер на вкус
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 с.л. олио
  • 2 глави кромид лук
  • 1 голяма червена чушка
  • 1 голяма зелена чушка
  • 6 готови питки тортия
  • 1 ч.л. краве масло
  • 100-150 г настъргано сирене чедър (едам или кашкавал Витоша)

Начин на приготвяне:

Пилешкото филе се нарязва на ивици или малки кубчета. В купа се смесват пилешкото месо, лимоновият сок, кимион, риган, червен пипер, сол и черен пипер. Всичко се разбърква и покрива. Купата се поставя в хладилник минимум 30 минути до 8 часа. Лукът и чушките се почистват добре и нарязват на ивици. В голям тиган се сгорещява олиото и се запържва пилешкото месо до побеляване. Добавят се лукът и чушките. Всичко се готви до омекване на зеленчуците. Накрая сместа се поръсва със сол и черен пипер на вкус. В друг голям тиган се разтопява 1/4 от маслото. Отгоре се поставя една питка тортия. Половината от питката се поръсва с настъргано сирене, отгоре се поставя 1/6 от пилешката смес и накрая се поръсва с още настъргано сирене. Питката се захлупва с останалата (празна) част от тортията и леко се притиска с широка шпатула. Кесадията с пилешко и чушки се пече на умерен огън, докато сиренето се разтопи и придобие златист цвят. Тортията с пилешко се обръща и запича до златист цвят. Кесадията се сваля от котлона и се разрязва на 3 части. Поднася се с доматена салата, заквасена сметана и/или гуакамоле.

С пиле и ябълки

Необходими продукти:

  • 200 г готово пилешко месо (варено или печено)
  • 1 голяма кисело-сладка ябълка
  • 120 г настъргано сирене чедър
  • 4 питки тортия
  • доматена салца

Начин на приготвяне:

Ситно се нарязва пилешкото месо. Ябълката се почиства от сърцевината и семките, след което се нарязва на тънки резени. Върху половината от питката тортия се поставя 1/4 от пилешкото месо, 1/4 от ябълковите резени и 1/4 от сиренето. Питката се прегъва, като празната половина похлупва половинката с пълнежа. Така се процедира с останалите 3 питки. Чугунен тиган с диаметър 26-28 см се загрява на умерен огън. Върху сух тиган се нареждат подготвените кесадии и се притискат с шпатула леко отгоре. Пържат се няколко минути до златист цвят и кесадията се обръща. Пържи се още няколко минути и се сваля от тигана и кесадията се разрязва на 4 части. Готовите кесадии с пиле и ябълки се поднасят горещи и със салца по желание.