0

Л ихвите по ипотечните кредити са ниски, да се държат пари в банките на депозите скъпо и това съдейства за повишаване на търсенето на недвижими имоти. За да предпази купувачите от стреса да притежават къща, която не могат да си позволят, експертът Сам Доуджън е измислил правилото за покупка на жилище „30/30/3“. Правилото има три части; в идеалния случай искате да следвате и трите, но ако не, то поне едно от тях.

Лихвите по ипотечните кредити са ниски, да се държат пари в банките на депозите скъпо и това съдейства за повишаване на търсенето на недвижими имоти. За да предпази купувачите от стреса да притежават къща, която не могат да си позволят, експертът Сам Доуджън е измислил правилото за покупка на жилище „30/30/3“. Правилото има три части; в идеалния случай искате да следвате и трите, но ако не, то поне едно от тях.

Правило № 1: Харчете не повече от 30% от брутния си доход за месечна вноска по ипотека

Традиционно браншът препоръчва месечната ви ипотека да не надвишава 30% от брутния ви доход. Но тъй като лихвените проценти продължават да намаляват, много хора може да се изкушат да надхвърлят 30%.

Когато ставките са по-ниски, вече можете да похарчите повече за дома, ако поддържате разходите си като процент от брутния доход фиксиран. Истинската опасност възниква, когато нарушите това правило, за да купите още по-скъп дом.

Пример: Ако харчите 40% от месечния си брутен доход от 50 000 долара за ипотека, все още имате 30 000 долара брутен доход. Изразходването на 40% от месечните ви приходи от 5000 долара обаче ви оставя с много по-малък буфер, за да се погрижите за основните си нужди. Колкото повече предизвикателства имате, толкова по-безопасно е да харчите по-малко.

Правило № 2: Трябва да имате поне 30% от стойността на дома спестени пари в брой

Преди да купите жилище, убедете се, че притежавате поне 30% от стойността на дома, спестено в брой или активи с нисък риск - 20% за първоначалната вноска и 10% като здравословен паричен буфер. Това може да звучи много, особено след като има програми, които ви позволяват да направите по-малка първоначална вноска. Но по време на висока несигурност е по-добре да имате по-голям финансов буфер. Спестете поне 20% първоначална вноска в брой.

Правило № 3: Цената на дома ви трябва да бъде не повече от 3 пъти годишния ви брутен доход

Това е бърз начин за скрининг на домове в достъпен ценови диапазон. Той също така взема предвид процентите на първоначалните вноски и ви предпазва от прекалено голямо разтягане, дори при висока вноска. Ако печелите 100 000 долара годишно, тогава можете спокойно да си позволите до 300 000 долара дом. Или ако имате най-високия 1% доход на домакинствата от 500 000 долара, можете да си позволите до 1 500 000 долара.