0

М истерията около начините за размножаване на трюфелите е причина кулинарния деликатес трудно да се култивира.

Мистерията около начините за размножаване на трюфелите е причина кулинарния деликатес трудно да се култивира.

Но изследователите продължават да работят в посока разбирането на сексуалният живот на тази гъба, така че фермерите да могат да ги отглеждат.
Други организми от този вид, като гъбите, се размножават асексуално, чрез разпръскване на техните спори във въздуха.


Спори
През годините учените мислеха, че трюфелите се размножават по подобен начин, като разпространяват своите спори не чрез въздуха, а чрез изпражненията на кучета и свине, които ги изравят от земята.
Теория
Франческо Паолочи от Института по биоресурси и бионауки в Пердужа обаче установил, че това схващане е неправилно и трюфелите са всъщност в голяма степен сексуални организми, пише „Дейли мейл”. Според доклад в New Scientist Паолочи описва, че трюфелите се разделят на мъжки и женски форми, и могат да се размножават, когато един представител на двата пола се чифтоса. Женската половинка доставя хранителни вещества в новата тъкан, а мъжката – доставя ДНК. Двата типа са наречени MAT 1 и MAT 2 и трябва да се чифтосат, преди размножаването да започне.
Конкуренция
Проблемът обаче е, че различните типове трюфели са по-скоро склонни да се унищожават един друг, когато са в непосредствена близост заради конкуренция за територия.
За да бъде мистерията пълна, се оказва, че мъжките трюфели имат склонност да се възпроизвеждат само веднъж или два пъти преди да изчезнат. Теорията гласи, че спорите на мъжките трюфели лежат в почвата и започват да се активират едва когато генетично близък женски трюфел се появи в близките корени на дърветата.