0

Ч ерният трюфел постигна истински рекорд и се качи на 1600 м надморска височина в България. До този момент се смяташе, че се разпространява до 1000 м надморска височина. Тази година обаче трюфелотърсачи са го намерили на височина от 1600 м в Западния Балкан, което е надморското ниво на връх Ком. Това съобщи Димитър Димитров, председател на Асоциация "Български трюфел" пред "Телеграф".

Черният трюфел постигна истински рекорд и се качи на 1600 м надморска височина в България. До този момент се смяташе, че се разпространява до 1000 м надморска височина. Тази година обаче трюфелотърсачи са го намерили на височина от 1600 м в Западния Балкан, което е надморското ниво на връх Ком. Това съобщи Димитър Димитров, председател на Асоциация "Български трюфел" пред "Телеграф".

Затопляне

Засега не е ясна причината за това изкачване по планинските върхове на луксозната гъба, единственото обяснение е затоплянето, коментира той. Припомняме, че от няколко години поради климатичните промени, много дървесни видове се преместват нагоре или на север, където температурите са по-ниски и отговарят на техните изисквания за живот. Това най-отчетливо бе забелязано в Югозападна България, където успешно се отглеждат култури, типични за Гърция.

Войните спряха

Скъпата гъба е плъзнала навсякъде в страната и вече се намират големи количества в горите на Софийско, Монтана и Враца, каза Димитров. Много от търсачите се преместиха в тези части на страната и това е една от причините „войните“ между различните групи да спрат. Съобщенията за спукани гуми на коли са все по-малко, каза Димитров.

Цени

Според него белият трюфел тази година отново е с рекордна цена и стига 3 хил. евро за кг. Една от причините за поскъпването е по-малката реколта заради големите горещините това лято. Черният трюфел също е качил цената си и този сезон върви по 350 евро за кг. - първо качество, а второ - 50 евро кг.

Япония и САЩ

Гъбата се продава на собствениците на скъпи, гурме ресторанти в цял свят, като има клиенти включително от Япония, САЩ и други Азиатски страни, каза Димитров. Той разказа, че този сезон асоциацията е организирала лов на трюфели и дегустация за туристи от България и чужбина.