0

Д о края на следващата седмица ще бъде обявен търг за отдаване под наем на 24 плажа във Варна и региона. Това съобщи областния управител на Варненска област, Стоян Пасев.

До края на следващата седмица ще бъде обявен търг за отдаване под наем на 24 плажа във Варна и региона. Това съобщи областния управител на Варненска област, Стоян Пасев.

Той обясни, че вече са ясни прогнозните разходи за обезопасяване на плажовете, които ще останат без наематели. Те са около 373 000 лева. „В момента тече процедура в Министерството на туризма, относно отдаването под наем на плажовете „Шкорпиловци-Север“ и плаж „Камчия“.

А „Камчия“ е един от проблемните плажове, защото за там не можеше да се намери стопанин през предходните години, тъй като наемната цена беше много завишена, заради огромната площ, която обаче не е така гъсто населена през летния сезон. Тази година цената за първи път е паднала на 50 000 лв. на плажна ивица, а плажът е разделен на 5 части и мисля, че офертата за наемателите е добра“, каза за Радио Варна Пасев.

Дори обявените 24 плажа това лято да намерят своите наематели, без стопани ще останат пясъните ивици на „Фичоза“, „Паша дере“ и „Карадере“. Причината е, че няма изградена инфраструктура, но пък плажовете се посещават от любители на т. нар. диво плажуване. Затова се вземат мерки за осигуряване и там на водно-спасителна дейност, като държавата ще поеме разходите от 15 хиляди лева за всеки спасителен пост.