0

Р азследването разполага с категорични данни, че убитият Тургай Сали-Тути е снабдявал международна банда, в която е бил и килърът му Виктор Омар, с наркотици. Те са действали в Гърция. А Тути е контактувал с тях при честите си пътувания зад граница заради легалния бизнес с хранителни добавки.

Веднъж е свидетелствал срещу тях и доста хора са отишли в затвора. Предстояло е и още едно дело, по което Тути е бил свидетел, но все още не бил дал показания. Затова версията, че става въпрос за вендета заради предателство, е най-вероятната засега. Виктор Омар ще изчака началото на делото срещу него в хасковския арест.

Мексикански цирков танцьор е единственият засега задържан и обвинен в убийството на ММА боеца от Хасково Тургай Сали-Тути. Както вече писахме, мексиканският килър е 42-годишният Виктор Омар, който живее постоянно в Испания. „Аз съм артист, а не убиец. Занимавам се с цирково изкуство. Сега не работя, защото циркът в Мадрид е затворен заради пандемията“, бяха  малкото реплики, които мексиканецът каза пред съда в Хасково. Простреляният пред дома си в Хасково в нощта срещу неделя ММА боец Тургай Сали-Тути издъхна в 1 ч. и 13 минути в понеделник в спешното отделение на пловдивската болница “Св. Георги”. Простреляният с един куршум в седалищните части 33-годишен мъж е получил хематом, който е увредил бедрената артерия и за лекарите се е оказало невъзможно да го спасят. След малко повече от пет часа, около 6,30 часа същия ден, в хотел в София беше арестуван заподозряният за стрелбата, довела до убийството.

Виктор Омар в съда

 Виктор Омар в съда
Божидар Събев

Прокуратурата в Хасково повдигна на Виктор Омар обвинения по чл. 115 и 116 от Наказателния кодекс. Те са за убийство с огнестрелно оръжие, за което стрелецът може да получи наказание от 15 до 20 години, доживотен затвор и дори най-тежкото – решетки до живот без право на замяна. На 10 февруари той влиза в България през Македония с автобус. След това отива до Кърджали, откъдето наема кола по системата “Рент-а-кар”. С нея е влязъл на 12 февруари в Хасково и е заснет от системата за видеонаблюдение в града. Мексиканецът е провел многократно наблюдение на жилището на бъдещата си жертва. Уловен е и от камерата на входа на къщата на Тути. В неделя около 1,30 часа е издебнал Тургай Сали и стрелял поне два пъти в гръб, защото на местопрестъплението са открити две гилзи калибър 9х19 от патрон марка “Блазер Люгер”.

Полицията блокира региона след убийството.

 Полицията блокира региона след убийството.
Божидар Събев

Използваният пистолет е боен и все още не е открит от разследващите. „Пистолетът, с който е стреляно, е бил в много лошо техническо състояние. Става въпрос за реновиран пистолет „Парабелум“ от времето на Втората световна война. Някои детайли от него са сменени и са изработени ръчно. Така крайният резултат е, че оръжието да може да стреля, но не е и да претендира за точност“, казаха близки до разследването. Самият стрелец явно също се съмнявал в точността на пистолета си. Преди да стреля по Тути, е ходил да прострелва оръжието в околностите на Хасково. Стрелял е от колата, както и при самото покушение. „Открита е гилза, абсолютно идентична с двете открити на местопрестъплението в колата „Рено Клио“, управлявана от Виктор Омар по време на престоя му в България“, изтъкнаха от прокуратурата.

Комбинацията от оръжие в лошо състояние и неопитен стрелец е довела до кошмарен резултат. Първият изстрел не уцелва, а вторият се забива в седалището на Тути, а не в гърба му. Това, че Тути умира след изстрела, се дължи на комбинация от случайности. Раната му изобщо не е била смъртоносна, но хематомът, който се образува след изваждането на проектила, е увредил бедрената артерия. Освен това организмът на Тургай Сали е бил тотално увреден от употребата на стероиди, твърдят медици. Полицаите са успели да разпитат Тургай, преди да почине. ММА боецът и търговец на хранителни добавки и стероиди е бил напълно контактен и с ясно съзнание. Описал е детайлно външния вид и дрехите на стрелеца, включително и негова характерна особеност – голяма татуировка на бивол на главата му. Изяснен е маршрутът, по който мексиканецът е напуснал Хасково. Колата му е засечена от камери по магистралите „Марица“ и „Тракия“ по пътя от Хасково до София. Първо е открита изоставена самата кола. След това се стига и до ареста му в малък хотел до Женския пазар в София. При разпита, докато е жив, Тути твърди пред полицаите, че не познава нападателя си, но категорично е чужденец.

Виктор Омар в съда

 Виктор Омар в съда
Божидар Събев

Жертвата се познавал с Немия, осъден за убийство в Атина

Проверява се и познанството на мъртвия Тути с братята Серафим и Милен Райчеви от Хасково. Двамата застреляха показно австралийския бизнесмен с гръцки корени Янис Макрис на 31 октомври 2018 година в квартал “Вула” в Атина. Серафим, по прякор Немия, дръпна спусъка, а брат му го чака зад волана на колата при показното убийство на Макрис. Немия е с доживотна присъда от Гърция, а брат му е осъден на 10 години затвор. И двамата в момента са зад решетките, а Тути се е познавал и е бил в близки отношения с тях. Проверява се дали е бил и свидетел по делата на двамата братя в Гърция.