0

К ето диетата е режим на хранене с високо съдържание на мазнини и много ниско съдържание на въглехидрати. 80% от дневния прием на калории трябва да бъде получен от мазнини. Останалата част от храната трябва да представлява не повече от 15% протеини и 5% въглехидрати.

Кетоза

Целта на диетата е да принуди тялото да използва различен вид гориво. Вместо да разчита на захарта, която поемаме с въглехидратите, организмът ни залага на кетонни тела. Те са вид гориво, което черният дроб произвежда от складирани мазнини, които след това се използват за гориво на тялото. Това намаляване на въглехидратите поставя тялото в метаболитно състояние, наречено кетоза или кетозис (ketosis). Тогава то използва предимно мазнини за енергия вместо въглехидрати. За да достигнете до кетозис, трябва да приемате не повече от 25 грама въглехидрати на ден. Обикновено на организма му трябват 3-4 дни, за да премине в кетоза. Непосредствено след започване на диетата, когато тялото все още се адаптира към изгаряне на мазнини за енергия, може да усетите един от страничните ефекти – кето грип. Той се проявява по различен начин. През първата седмица до 10 дни може да се чувствате изключително изморени. Възможна е появата на замайване и главоболие. Често преминаването към режима причинява запек или диария заради промяната в приема на фибри.

Ако за пръв път правите кето диета, тялото много по-лесно може да излезе от състоянието на кетоза. Затова стриктно трябва да се следи приеманото количество въглехидрати. В аптечната мрежа да се продават ленти, с които по-стриктните могат да следят количеството на кетони в кръвта или урината.

Апетит

Кетоните имат роля за потискане на хормона на глада - грелин, и повишават холецистокинина, който участва в регулирането на стомашно-чревната физиология. Когато апетитът ни е намален, може по-лесно да издържаме по-дълги периоди, без да ядем. Това стимулира тялото да използва мастните си запаси за енергия.

Кафе

При спазването на кето диета често се пропуска закуската. Тя може да бъде заместена от бронирано кафе, което може да засити организма до следобеда. Това е обикновено кафе с добавена естествена мазнина – като кокосово масло и краве масло. По този начин тялото се поставя в режим на изгаряне на мазнини през целия ден. За да си направим една чаша бронирано кафе, ни трябват 200 мл готово за консумация кафе, 1 1/2 с.л. краве масло и 1 1/2 с.л. кокосово масло. Всичко се слага в блендера и се разбива до получаването на еднородна смес.

Храни

За да ограничите приема на въглехидрати, трябва да внимавате какво ядете. От месото е подходящо червеното - пържола, шунка, наденица, бекон, пилешко и пуешко месо. Може да хапвате и мазна риба - сьомга, пъстърва, риба тон и скумрия. Яйцата също са подходящи. За набавянето на протеин обаче не трябва да залагате на обработени меса, протеинови прахове и барове. В менюто може да се включат и преработено сирене (чедър, козе, сметана, синьо или моцарела) и ядки и семена (бадеми, орехи, ленени семена, тиквени семки, чия и др.). Трябва да следите и какви плодове и зеленчуци приемате. Авокадо, къпини, боровинки, малини могат да влязат в кето диетата. Прасковите, черешите, лимоните, грейпфрутите, прасковите обаче не са подходящи. Зелените зеленчуци като аспержи, броколи, краставици, целина, домати, лук, маслини, тиквички, патладжана могат да бъдат част от менюто при кето диета, но не и тези, които растат под земята – картофи, моркови и др. При готвене вместо олио трябва да се използва екстра върджин зехтин, кокосово масло и масло от авокадо.

Риск

Кето диетата е подходяща за хора с наднормено тегло, диабет или желаещи да подобрят метаболитното си здраве. Оптимизира усвояването на мазнини и тяхното използване, намалявайки риска от сърдечносъдови заболявания. Кето режимът обаче крие и други рискове. Най-големият е високото съдържание на наситени мазнини. Затова се препоръчва да ги ограничим до 7% от дневния прием на калории. При спазването на режима може да имате дефицит на хранителни вещества. Твърде голямото количество мазнини могат да влошат състоянието на черния дроб и да имате проблеми с него. Метаболизирането на протеина може да претовари бъбреците. Кето диетата може да доведе и до размито мислене и раздразнителност, защото мозъкът ни се нуждае от захар от здравословни въглехидрати, за да функционира. Затова, преди да почнете спазването на режима, е добре да се консултирате с лекар.

Примерно меню

Ден 1

Закуска - бъркани яйца в масло върху легло от маруля, гарнирано с авокадо

Междинно хранене - слънчогледови семки

Обяд - салата от спанак и сьомга

Вечеря - свински пържоли с пюре от карфиол и салата от червено зеле

Ден 2

Закуска - бронирано кафе и две твърдо сварени яйца

Междинна закуска - ядки

Обяд - салата от риба тон с домати

Вечеря - кюфтета върху юфка от тиквички, гарнирани със сметанов сос

Ден 3

Закуска - смути с малини и ядково мляко по избор

Обяд - кюфтенца от тиквички с чедър

Вечеря - пилешки руладини с песто от босилек и спанак