0

С малки хитрини можем да "разширим" малкото жилище.

Хол, спалня и кухня върху 50 кв. м? Звучи невъзможно, но не съвсем. Когато се чудим как да разширим малкото жилище, вълшебната думичка е "многофункционалност". Ако прибавим и няколко изпитани трика за оптическо увеличаване на пространството, полученият резултат ще е главозамайващ.

Дизайн

Преди да предприемете първите стъпки, добре е да изясните личната си концепция за стил и интериорен дизайн. Но имайте предвид, че нямате голям избор и трябва да се придържате към правилата, които ще "разширят" жилището. В този ред на мисли строго забранени са ярките и тъмните цветове. Никакво бордо, наситено синьо или черно! Първият ключ към оптическото увеличаване на пространството са белите стени и подове. Вторият - огледалата. Колкото повече бяло и огледала - толкова повече пространство. Ако се притеснявате, че бялото ще се замърсява лесно, изберете друг нюанс от светлата гама - шампанско или екрю. Забравете за сивото - то е мрачно и в малкото жилище ще стои като недовършена циментова замазка.

Най-добре е да боядисате стените и таваните с бял латекс, а за подовете да подберете светъл ламинат в стил "винтидж" с дървесна шарка. Нека прилагането на хитрините да започне още от коридора. Там поставете голямо ефектно огледало, което освен че ще даде простор, ще бъде и полезно. Ако не разполагате с място за класическо огледало, поставете подходящи мебели с огледални врати. Такива може да са вградените гардероби или високи и плоски шкафове за обувки.

За да освободите реално пространство в стаите, вдигнете всички шкафове нависоко. Направете "обръч" от шкафове непосредствено под тавана, а под тях закрепете полици или етажерки. Така ще си осигурите достатъчно място за съхранение на дрехи, книги и и други вещи.

Преместване

Класическото и добре познато префасониране на гарсониерата с превръщането на кухненската стая в спалня е много удачно. Кухненският бокс може да преместите в хола или в коридора според възможностите за преустройство. Ако сте решили да изнесете кухнята в коридора, то тогава холът може да се раздели функционално на две помещения. Така ще имате и втора спалня, макар и не толкова самостоятелна. За отделянето й може да използвате лека пластмасова дограма с плъзгащи врати и големи прозорци. Разделянето може да е и символично - с красиви завеси, които се спускат от тавана, или със стилни щори тип "японска стена", чиито панели се прибират странично.

Опитайте се да използвате максимално помещенията, като премислите добре функцията на всяко от тях. Ако имате килер, помислете дали не може да го превърнете в кухненски кът. А една малка ниша в жилището може лесно да се превърне вечер в спалня, а през деня да се използва като кабинет.

Мебели

При създаването на мултифункционални пространства изборът на мебели е от основно значение. Сгъваемите и леснопреносими конструкции са с безспорно предимство. До болка познатият сгъваем диван вече не е на мода. Ясно е, че разпъването му всяка нощ е досадно, а и освен това при подобна ежедневна експлоатация животът му няма да продължи дълго. За малките жилища е удачно да изберете тип "падащи легла", прилепени към стената, които през деня приличат на семпла мебел. А има и такива, които се превръщат от спалня в диван и обратно. Подобни легла могат да се поставят на всевъзможни места. Така ще разширите реално, а не само визуално свободното пространство в дома си. Не забравяйте да поставите огледало в тясната спалня и в хола.

Добре е да сведете до минимум броя на мебелите. Изборът на семпъл дизайн е за предпочитане.  Леки конструкции, нежни пердета, меки цветови нюанси и повече естествена светлина ще гарантират успешен проект. За да се избегне излишното преграждане със стени, използвайте олекотени, плаващи конструкции. Чрез стояща етажерка можете да създадете отделни секции в рамките на отворената площ, без да поставяте строги граници между секторите. Така в едно общо помещение бихте могли да съчетаете присъствието на кухненски бокс, малка холова част и кът за спане.

Най-сполучливите идеи за интериор на малък апартамент са свързани с избора на отворен дизайн в еднопространствено помещение. Постига се посредством прозрачни витрини, стъклени стени, интериорни паравани или секционни модули от отворен тип.

Забравете за килимите

Подовите настилки имат важна роля за цялостното изграждане на дизайна.

При по-малките по площ жилища е добре да се заложи на еднотипно подово покритие, което да обединява помещенията в дома. Забравете за килими и пътечки. В малкото жилище те нямат място, защото го "смаляват" визуално и не се вписват в интериора.