0

П рез май, противно на очакванията, погледите ни се насочват към вътрешните интериорни промени. Сред първите “освежителни” и належащи стъпки е подмяната или монтажът на нови щори, които да изолират топлината в горещите летни дни, запазвайки прохладата в дома. Фаворит сред които са римските и така популярните тип “перде”.

Палитра

За да сте в крак с модата, опитайте се да насочите вниманието си към бежово-кафявата гама. Тя подчертава личното усещане за красота и стил, прави дома ви същевременно добре изглеждащ и комфортен, а най-вече - превръща го в уютно местенце, което гарантирано ще радва както вашето око, така и на посетителите. Белият нюанс е от ключово значение за реализацията на успешния интериор. За това нашият съвет е да се възползвате максимално от светлата гама, било то мръснобяло, слонова кост, млечно и т.н. Според редица специалисти в областта комбинацията на различните нюанси трансформира дома ни в стил ала бохо. Друга мощна линия, която не отстъпва от първите места през последните години. Разбира се, ако сте по-щура натура, не е важно да се съгласявате с иначе популярните цветове. Напротив, вкарайте любимото си яркорозово, морскосиньо или електриково зелено - използвани умерено, тези цветове ще засилят удовлетворението ви от добре свършената работа.

Модел

Макар мнозина да споделят, че първо се избира моделът, а по-късно цветът - това далеч не е така. Трябва да съобразите палитрата с основната в дома ви. Целта е да го освежите с нов елемент, а не чрез лесната и бърза на пръв поглед промяна да последва главозамайващ ремонт. Стопроцентовият хит е моделът перде щора. Той е сравнително нов на пазара и много от потребителите го бъркат с вертикалните щори, царуващи предимно в спалнята, тип “ден и нощ”. Разлика в монтажа почти няма, основната разлика е, че в краищата си вертикалните линии са непрекъснати. Това улеснява поддръжката и регулирането им. Вторият любим модел са плътните щори, наричани още римски, които се спускат хоризонтално от най-високата част на прозорците или вратите. Не пропускат светлина, препоръчват се за семейства, които дълго отсъстват от дома, или на хора със слънчева алергия. Въпреки тежкия си вид те чудесно се вписват в елегантния дизайн. Контрастът провокира интерес, а в повечето случаи и добри отзиви.

Пчелна пита

Разбира се, най-популярният избор са традиционните плисе щори - те пасват на всеки стил в къщата, но запазването на вида им изисква време и енергия. Става дума за двойни платове, които са със структура, наподобяваща тази на пчелна пита. Поради уникалната си конструкция са наречени дизайнерската алтернатива на двойното стъкло за това, че поддържат жилището ни топло през зимата и прохладно през топлите месеци. Подходящи са за хола или всекидневната. От много домакинства харесвани са още хоризонталните алуминиеви щори, които се използват предимно в офиса - те са с изчистен дизайн и няколко нива на пропускливост за светлината, фактор при покупката е и най-доброто им качество - достъпните цени и дългият живот.

Японска визия за големите прозорци

Световноизвестните японски щори имат ключова роля в създаването на модерна визия на големите прозорци. Те спадат към текстилните видове, останалите са от алуминий и от дърво - изодърво и бамбук. Този модел, наричан още стена, представлява плъзгащи се пана. Едното винаги е статично и към него се прибират останалите. Освен удобен заместител на пердето те служат за преграждане на помещения, свеждат до минимум полепването на прах и биват предлагани в над 7000 десена и материи.

Външните държат дома прохладен през лятото

Външните щори имат своите предимства и минути, но безспорно са избор №1, що се касае до изолиране на атмосферни влияния. Когато са напълно спуснати, те са изключително добър термоизолатор - през зимата задържат студения въздух отвън, а през лятото създават усещането за прохлада. PVC ламелите изглеждат “по-леки” и чисто визуално са подходящи за малки прозорци или изчистена визия. От своя страна алуминиевите модели са с по-солиден дизайн и идеално ще допълнят съвременни фасади с по-големи прозорци.