0

А мулет срещу COVID-19 се продава срещу 25 лева в онлайн сайтове за пазаруване у нас. Той всъщност прилича на обикновен бадж, но се рекламира като медальон или амулет срещу опасното заболяване. Популярни личности у нас могат да бъдат видени със синя карта на врата, която  всъщност представлява дезинфектант от Южна Корея. По информация на „Булфото“ в деня на балотажа такава карта е носил почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Преносимият корейски дезинфектант се използва за предпазване на носоглътката от вирусни инфекции. 

Според фирмата производител той генерира биозащитен щит чрез хлорен диоксид в неговата газообразна форма. Така се създава щит около тялото на човек, който носи картата, с радиус от 1 метър и не допуска вредните микроорганизми до него. Действа за 40 дни от отварянето на опаковката. Дезинфектантът съдържа ниска концентрация на хлор диоксид, натриев хлорид, лимонена киселина, натриев карбонат и натриев бисулфат.

“Хлор диоксидът е едно от най-старите и изпитани противовирусни и противопатогенни вещества. Ползва се от повече от 120 години в цял свят за борба с вирусни и бактериални инфекции и е помогнал за преодоляването на не една пандемия в света. При контакт с околната среда се генерира защитен щит от хлорен диоксид. Така се пречиства въздухът около човека и дезинфекцира, като се намаляват бактериите до 99,9% и неприятните миризми. Дезинфектантът е безцветен, без ароматизанти, безалкохолен, нетоксичен и безвреден. Според описанието в сайтовете за пазаруване картата е сертифицирана като безопасна за употреба от FDA, СЗО, Европейския съюз, DIGESA (Перу) и корейското министерство на безопасността на храните.

Още в началото на пандемията се появиха подобен  тип карти, които са много популярни и в момента. В началото на 2020 година тогавашният президент на Боливия Хеанин Аниес се появи на обществено мероприятие по доставка на санитарни материали в борбата срещу разпространението на коронавируса. Онова, което направи силно впечатление, бе синята карта, която висеше от врата на държавния глава. Тогава тази карта се смяташе за амулет предимно в страните от Латинска Америка заради твърденията на производителите й, че тя отблъсква всякакви вируси и микроби, поради което и заразяването с COVID-19 е невъзможно. Този вид амулет у нас не се продава, но проверка показа, че може да се поръча от сайтове в чужбина. И производителят на този амулет е от Азия и твърди, че въпросната карта “пречиства въздуха от вируси и бактерии в продължение на цял месец“. Някои азиатски страни, както и САЩ, още през 2020 година категорично заявиха, че това не е нищо друго освен измама и непристоен начин за печалба по време на пандемия.

Бирата е еликсир на дълголетието

107-годишна австралийка всеки ден пие по една. Бирата е еликсирът на дълголетието за 107-годишната австралийка Бид Грок. Столетницата успяла да достигне до тази достолепна възраст  благодарение на пенливата течност, разказва самата тя. Тя изпива всеки ден по една кутийка бира, пише LAD Bible.  В продължение на много години жената ходи да пазарува в магазина в Пърт, откъдето се запасява със своя „еликсир на дълголетието”. На 107 години тя живее сама, движи се самостоятелно и се занимава с домакинството си. „Майка ми обича живота и да се смее. Всяка сряда спортува и прави това в продължение на повече от 40 години”, разказва синът Ян Робъртсън. Бирата е богата на антиоксиданти – флавоноиди, които неутрализират свободните радикали. Тя има способността да извежда от организма канцерогенните вещества, с което намалява риска от ракови заболявания. Това е единствената напитка, която има свойството да изкарва от тялото и солите на алуминия. Умереното пиене на бира пази от сърдечни болести, инсулти и инфаркти.

Консумацията й може да намали риска от развитие на камъни в бъбреците. Според скорошно проучване мъжете и жените, които съобщават, че пият умерено количество бира, намаляват риска от развитие на камъни в бъбреците с 41%. Бирите, които съдържат много хмел - например бледи алеви - са богати на фитохимикали, подпомагащи здравето на бъбреците, пише actualno.com. Разтворимите фибри в кехлибарената течност намалява лошия холестерол. Увеличаването на приема на разтворими фибри има многобройни ползи за здравето, включително насърчаване на нивата на здравословна кръв и захар в кръвта. Въпреки това, тъй като алкохолът пречи на способността на организма да абсорбира витамини и минерали, това също може да намали способността на тялото да изгаря съхраняваните мазнини.

Малините ни зареждат с фибри

Редовната консумация на малини зарежда с диетични фибри. Освен това вкусните плодове са богати на витамин С, манган, витамин К, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед, тиамин, калций, цинк и витамини Е, А и В6. Те съдържат и антиоксиданти, които според Healthline са важни за здравето на клетките, които се борят с оксидативния стрес. Високият оксидативен стрес се свързва със заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания. Освен това е доказано, че антиоксидантите имат свойства против стареене, съобщи БГНЕС. Боровинките са чудесен източник на същите хранителни вещества, но не съдържат толкова фибри (3,6 грама). Ягодите са с по-ниско съдържание на калории и богати на витамин С, но отново имат по-малко фибри - 3 грама.

Виктор Димитров