0

К ъм апетитната закуска с кашкавал можем да прибавим и тесто – тогава предложенията стават биезкрайни и по-увлекателни, още на matekitchen.com.

Питки с кисело мляко Продукти: 1 ч.ч. кисело мляко; 1/2 ч.л. сода бикарбонат; 1 ч.л. сол; 2 ч.ч. брашно; 150 мл олио; 150 г кашкавал; Приготвяне: Сипете затопленото кисело мляко в купа и угасете в него содата. След като шупне, добавете солта, настъргания кашкавал и брашното и замесете тесто. Разделете тестото на равни по големина топки, разточете ги или ги разтеглете с ръце на питки с дебелина 1 см и ги изпържете от двете страни до червено. Поднесете ги топли с конфитюр по ваш вкус. Съвет: По желание може да добавите и едно яйце. Имайте предвид, че бухват доста, така че е препоръчително да ги направите по-тънички. Ако са по-малки, ще ви е по-лесно да ги обръщате. Ще ви е по-удобно да разтеглите всички питки предварително и след това да пристъпите към пърженето. Зачервяват се много бързо в тигана и няма да имате време да разточвате и пържите паралелно. Вкусът на готовите кашкавалени питки е приятно млечен и можете да ги поднесете както с шарена сол, така и с домашен конфитюр. По-различни са от мекиците, отвън са хрупкави, а отвътре са меки и от кашкавала ухаят много апетитно.

Солен кекс с пушено пиле Продукти: 100 г кашкавал; 100 г пушено пилешко бутче или филе; 200 г брашно; 3 яйца; 120 мл прясно мляко; 100 мл олио; 1 ч.л. бакпулвер; 1 ч.л. кимион на зърна; сол на вкус; черен пипер на вкус; Приготвяне: Настържете кашкавала, а пушеното пиле нарежете на малки кубчета. Смесете брашното с бакпулвера. Разбийте заедно яйцата, олиото и хладното прясно мляко. Постепенно прибавете брашното с бакпулвера в него. Накрая прибавете кашкавала, месото, солта, черния пипер и кимиона. Изсипете готовото тесто в намазнена и набрашнена форма и го изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 45 минути. Изчакайте да се охлади, нарежете го на филийки и го поднесете с айрян.

Мъфини с бекон и праз Продукти: 300 г брашно; 1 бакпулвер; 1 стрък праз; 100 г бекон; 50 г кашкавал; 125 мл прясно мляко; 125 мл зехтин; 3 с.л. олио; 60 мл готварска сметана; 2 яйца; 1 ч.л. захар; черен пипер на вкус; Приготвяне: Нарежете бекона и бялата част на праза на дребно и ги задушете заедно в няколко лъжици загрято олио за 5-6 минути. Когато празът омекне, а беконът се стопи, ги дръпнете от огъня, извадете ги от мазнината и ги оставете да се охладят. В голяма купа пресейте брашното и добавете бакпулвера, захарта, настъргания кашкавал и охладените бекон и праз. В отделна купа разбийте млякото, зехтина, сметаната, яйцата и черния пипер. Изсипете при сухите продукти и разбъркайте всичко с лъжица много добре. Разпределете сместа в намазани формички за мъфини или огнеупорни купички и печете на 180 градуса за 10-12 минути или до готовност. Изчакайте готовите мъфини да се охладят за 5 минути и тогава ги извадете от формичките. Може да ги поднесете и топли, и студени. Съвет: Трябва да спазвате правилото, че формите се пълнят на 2/3 от обема. В тестото има набухвател и мъфините ще тръгнат нагоре, но ако нямат място, ще се разлеят настрани. Дори да имат великолепен вкус, на вид изобщо няма да са привлекателни. Не е подходящо да се замени празът с кромид лук.