По чирпански
Продукти: 500 г кайма; 1 глава лук; 1 домат; 1 морков; 500 г картофи; 3 чушки; 1 ч.л. червен пипер; на вкус подправки и сол; магданоз; 1 с.л. брашно; 1 ч.ч. сварен ориз; Приготвяне: Запържете лука, чушките и настърганият морков в малко олио. Добавете настърганият домат, разбъркайте, прибавете брашното, червения пипер и подправките и налейте вода (около 600-700 мл). Добавете и картофите, нарязани на кубчета и гответе още малко. Изсипете полуготовото ястие в гювеч (или в случая в уред за готвене) и добавете приготвените кюфтета, смесени с 1 ч. л. ориз и подправки. Затворете капака и гответе до готовност (в гювеч около час). Когато е готово ястието, поръсете с магданоз. Питие: Класическа БГ манджа, изисква и класиката в жанра – родно червено вино, домашно.