0

Н а Петдесетия ден от Христовото възкресение Светият Дух (едно от трите лица на Бога) слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги дарил с благодатните дарове. Празникът, който тази година се пада на 12 юни, се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница, при който отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха. Сред апостолите, събрали се на молитва тогава, е била и Света Богородица, и други вярващи - всичко сто и двадесет души.

Шум от небето

В десет часа сутринта настанал голям шум от небето. Като че ли вихрушка се спуснала над къщата, дето били събрани. И "явиха им се езици като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Светия Дух" (Деян. 2:2-3). Това бил видим знак на благодатните дарове на Светия Дух. Бидейки безтелесен, Светият Дух избрал чувственото знамение. "Но никой не бива да си мисли - поучава Свети Лъв Велики, - че в това, което било видимо за телесните очи, се е явило Божественото същество на Светия Дух. Човешкият взор, както не може да вижда Отца и Сина, така не може да види и Светия Дух".

Озарение

Още щом божественият огън пламнал в душите на апостолите, изпълнени с даровете на Духа, те започнали да прославят величието на Бога, като заговорили на разни, непознати за тях дотогава чуждоземни езици. Това им дало бодрост, сила и мъжество да идат по всички краища на света за проповед на Евангелието, с готовност да отдадат и живота си за вярата Христова.

Шумът от небето привлякъл към къщата множество юдеи "и всички се чудеха и маеха" (Деян. 2:7). По случай празника в Йерусалим на тоя ден са се били събрали хора от най-различни народности. Когато апостолите заговорили, всеки чувал на своя си език думи, прославящи Бога. Затова денят на Светата Петдесетница се смята за рождения ден на Христовата Църква.

Но онези, които не знаели никакви чужди езици освен арамейския, се присмивали на учениците на Христос и твърдели, че те са пияни. 

Проповед

Тогава свети апостол Петър произнесъл първата християнска проповед. Пояснил на множеството, че апостолите не са пияни, а изпълнени от Дух Свети, и ги приканил към покаяние. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го юдеи. В този ден приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност около три хиляди души (Деян. 2:1-41). След този ден апостолите установили празника Петдесетница. През ІV век Свети Василий Велики съставил молитви, които се четат и до днес на празничната служба. 

Светият Дух ни дарява с мъдрост и живот

Следващият ден след Петдесетница, понеделник (13 юни), е празникът на Светия Дух. Той е установен  заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Син Божий. Чрез Него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение. Той се счита за източника на всичко живо. Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели (Мат. 7:17). Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Гал. 5:22-23)