0

П рез земния си живот Иисус Христос неведнъж е възкресявал покойници. Но без съмнение най-важното и символично връщане на човек от Оня свят е това на Лазар във Витания. Това се е случило в съботата, предшестваща неделята на Входа Господен в Йерусалим. Неслучайно този момент е най-подробно описан в Библията. В него има неща, които и до днес са обект на спорове – възможно ли е това да е станало действително от чисто научна гледна точка. 

Синдром

В днешната медицина съществува терминът „синдром на Лазар“. Става дума за възможността да се излиза от кома, при това със запазени мозъчни и двигателни функции. Има описани множество случаи, когато обявени за мъртви вече хора са се връщали към живот. Колумбийката Ноелия Серна е била докарана с инфаркт в университетската болница на град Кали. В реанимацията тя получава втори пристъп, след което е обявена за починала. След няколко часа служителите от погребалната агенция, които вече са започнали да балсамират „трупа“, забелязват, че жената се раздвижва и веднага я връщат в болницата. Подобен е случаят с американеца Антъни Иейл. В течение на 45 минути лекарите безуспешно се опитват да го реанимират и в крайна сметка също го обявяват за мъртъв. Когато синът му влиза, за да се прости с покойника, забелязва на монитора слаба сърдечна активност. Реанимацията тутакси е възобновена и Антъни в крайна сметка оживява.  Именно подобни феномени учените наричат „синдром на Лазар“, или самореанимация — спонтанно възстановяване на нормалния сърдечен ритъм след констатирана вече смърт. 

Рекорд

Статистиката на подобни случаи показва, че възкресенията обикновено стават до десетина минути подир идването на Жената с косата. Но „синдромът на Лазар“ може да се прояви и след часове. Рекордът засега принадлежи на Велма Томас от Западна Вирджиния, САЩ. След три поредни спирания на сърцето в продължение на 17 часа апаратурата не засича никаква активност на нейния мозък. Кожата на американката даже вече започнала да изстива и да се втвърдява, губейки еластичност. Но 10 минути след изключването на апаратурата Велма започнала да диша и да се движи.

Спящ разум

Колко време обаче човек може да прекара в кома, запазвайки възможностите на мозъка си да запази своите функции и да реагира? При много тежки травми и високи прагове на болка мозъкът пуска своя последен защитен механизъм, който спира всички моторни функции, нерви и остава в това състояние за дълго време, преди да започне да работи отново. В чести случаи лекарите също прибягват до това състояние, предизвиквайки изкуствена кома с медикаменти, докато успее пациентът да се възстанови. 

Реакциите на Скот

Както и да е предизвикано това състояние, било установено, че пациентът не само е адекватен, но и може да различава звуци и дори реч. Единственият проблем е, че няма никаква връзка с тялото си, което е разбираемо предвид тежката травма. Направен тест показва, че тук няма мозъчна смърт, а просто изключване, което изисква още изучаване на материята и търсенето на отговори. 
Пациент на име Скот, който бил в кома от 12 години, също демонстрирал активност на мозъка. Благодарение на някои елементарни въпроси неговият мозък съобщава на лекарите с помощта на позитивни и негативни мозъчни вълни, които се засичат от скенера, че знае къде се намира и какво се е случило с него. Харесва му да гледа телевизия и да слуша радио, заявява, че не го боли нищо, но просто няма силата или възможността да използва своето тяло. Скот може да познае коя точно част от тялото се докосва, какво правят лекарите, да ги чува и дори да се опитва да отговори.  

Сънно заспиване

От всичко, изложено дотук, тълкуватели на Библията изтъкват, че описаното там никак не противоречи на всичко, което днешната наука знае за комата. Състояние, в което вероятно и Лазар е бил изпаднал. Според описанието на евангелистите преди 2000 г. Христос също е поискал да се убеди, че Лазар наистина е мъртъв: „Лазар, нашият приятел, е заспал; но отивам да го събудя. Учениците Му рекоха: Господи, ако е заспал, ще оздравее. Иисус бе казал за смъртта му, а те помислиха, че говори за сънно заспиване (Йоан, 11: 11-14). Предполага се, че Лазар, междувременно излязъл от комата, е реагирал на повика на Иисус: „Лазаре, излез вън!“. И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа. Иисус им казва: разповийте го и оставете го да ходи (Йоан, 11:43-44).

Друго обяснение

Разбира се, комата е едно от възможните обяснения за случилото се чудо. Другото е, че като Божи Син Иисус Христос е имал специални дарби да лекува и дори да връща от света на мъртвите. Според библейския разказ, когато той пристигнал във Витания и двете сестри на покойника Мария и Марта започнали да се тръшкат и да съжаляват, че ако е бил тука по-рано, е щял да излекува брата им. Но сега, сега вече било късно, защото, както отбелязала Марта, тялото на покойника е „взело да мирише”. Въпреки това Христос успява да върне Лазар към живота.

Лекарите да дават
10 минути на покойника 

Причините за „синдрома на Лазар“ са все още непроучени, но специалистите са твърдо убедени, че е необходимо първо да се организира редовна двупосочна информация - реаниматорите да докладват изрично за всеки подобен случай. Други изследователи съветват поне 10 минути след безуспешното приключване на реанимационните действия лекарите да не изключват апаратурата. Защото според статистиката именно това е времето, през което „ мъртвият“ може да възкръсне.


Погребват праведника три пъти

Пещерата, в която Лазар е възкресен от Иисус, се пази и днес във Витания. Гробът му не само е в имот, собственост на мюсюлманин, но е и обект на поклонение от арабите още от 13 века. 
Самият Лазар бил принуден заради преследване да напусне Юдея и да се пресели на остров Кипър през 37-38 г. Праведникът умира там на 63 г. На каменния му саркофаг в Ларнака е изсечен надпис: „Лазар Четиридневний, приятел на Христа“. Повече от осем века века прахът му се е намирал там, докато през 890 г. византийският император Лъв VI Мъдрия не заповядал да се пренесат мощите му в Константинопол. Така Лазар е погребан за трети път.