0

П етък, 13 май, ще бъде единственият фатален ден през 2022 г. Според разпространеното суеверие в деня и в седмицата на сатанинската дата се случват повече ужасни събития - инциденти, катастрофи, убийства. Покрай този фатализъм обаче тръгнаха и други вярвания. Едно от тях гласи, че ако в дадена година имаме само един петък, 13-и, то в нея има опасност от избухване на локални войни, пожари, взривове и икономически кризи. Това е и причината фаталисти сега да не очакват войната в Украйна да стане глобална, тъй през 2022-ра имаме само една фатална дата. При старта на Втората световна война в 1939 г. е имало две дати с петък, 13-и, а в годината на Първата – 1914-а, е била с цели три петък, 13-и.

Суеверието реди още, че при два фатални петъка се повишавал рискът от катастрофи по суша, въздух или вода. Ако пък петък, 13-и, са три, то това вещаело повече трусове - земни и финансови. Това, макар и само статистическо фаталистично правило, взе да се потвърждава доста през последните години.

През настоящата 2022 г. в календара има само един фатален петък и, случайно или не, точно сега избухна войната между Русия и Украйна. Но ако горепосочената метафизична закономерност е точна, то конфликтът би трябвало да не прерасне в световна война.

По отношение на взривовете и пожарите в година с един петък, 13-и, има доста черни примери. Пожарът във влака София-Кардам през 2008 г., който взе много жертви, се случи във високосна година (за която се вярва, че е по-особена) със само един петък, 13-и. Същата година станахме свидетели и на едни от най-големите сакатлъци в заводи и складове за боеприпаси. Седемчасовите взривове на боеприпаси във военния склад край Челопечене по чудо се разминаха без жертви, като нанесоха сериозни материални щети. През 2014 г. (в която пак имаше само един петък, 13-и, през август) също имаше доста взривове в заводи за боеприпаси - в „Миджур“, в ТЕРЕМ - Цар Самуил до Костенец, в „Арсенал” край Мъглиж.

Рекордните три

Фенове на суеверието откриват известна корелация между лошите събития и рекордните три петък, 13-и, които според Григорианския календар може да има в една година. Тогава пък съвременни влъхви казват, че се активирал „плутониевият елемент земя“, свързван със земетресенията и финансовите институции. Т.е. извън дежурната криминална хроника на самия ден ставали повече трусове, които обаче освен земни можели да бъдат и финансови. Случайно или не, но тази зависимост се оправда в годината на маите 2012-а. В нея имаше рекордните три месеца (януари, април и юли) с фатални петъци. Първият през януари се прочу със срива на еврото и понижения кредитен рейтинг на много страни. У нас пък в навечерието на черната дата бе намерен трупът на отвлечената Мирослава от Перник. Същия ден един от задържаните по този случай се самоуби пред очите на полициите. Тогава се случи и най-тежкото земетресение в страната от години. Перничани разказват, че месец по-рано - през април, точно на петък, 13-и, „луда жена влизала в кафенетата в центъра на града“ и плашела народа с думите: „Грешни сме покайте се, иначе Бог ще ни прати бедствие“. Тогава никой не я взел на сериозно, а полицията съдействала самопровъзгласилата се за пророчица да бъде затворена в психиатрия, за да не всява паника. Само месец по-късно трус разлюля цяла България, но най-силно беше усетен в Перник и София, където хиляди къщи и блокове пострадаха. За щастие се размина без жертви.

Трусове

През 2014-а обаче стана ясно, че финансови трусове може да има не само при три, но и в година само с един петък, 13-и. Тогава сатанинският ден се падна през месец юни. Точно в този месец тръгна и поредната банкова криза у нас, породена от слухове и суматоха. Всичко финишира с фалита на КТБ.

През 1989 г. се случва идентична ситуация, но в САЩ. Тогава на петък, 13 октомври, страната преживява една от най-големите кризи на борсите. Янките сочат още един пример - легендарният рапър Тупак Шакур умира в петък, 13 септември 1996 г., шест дни след като бил застрелян в Лас Вегас.

Подобни съвпадения, подхранващи страха от датата, има и у нас. Покушението срещу Манол Велев. Съпругът на олимпийската ни медалистка Весела Лечева бе прострелян от килъри през юли 2007 година точно в седмицата с петък, 13-и. Злокобно бе, че наемните убийци го причакали в кооперацията на столичната ул. „Мизия“, а нейният номер е... 13.

Влъхвите

Според съвременни влъхви петъкът е под властта на коварната планета Венера. Срещата му с фаталната тринайсетка води началото си от библейските времена и издъхването на Иисус Христос на кръста на Разпети петък. Оттогава този ден се счита за доста тъжен.

През 1307 година сатанинската слава на суеверието окончателно се затвърждава по повод едно историческо събитие. Тогава едновременно всички съдии във Франция получили пликове от крал Филип IV с инструкцията да ги отворят на петък, 13 (октомври) 1307 г. В пликовете имало заповед, според която всички рицари от Ордена на тамплиерите трябвало да бъдат арестувани по изгрев-слънце, а имуществото им - конфискувано. В зверски мъчения те е трябвало да признаят някакви грехове, между които ерес и содомия. Пъклената операция е проведена изключително организирано, в резултат на което стотици рицари са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно. Не е пожален и последният велик магистър на ордена Жак дьо Моле.

По-късно в Обединеното кралство именно петъкът става денят за публичните бесения. А до ешафода са водили точно 13 стъпала.

Потопът настъпил в такъв ден

Изследователи на апокрифни текстове твърдят, че случайно или не, но най-драматичните библейски събития са станали в петък - Великият потоп, разрушаването на Вавилонската кула. Някои искрено вярват, че именно в петък, 13-и, Адам и Ева са откъснали забранения плод. В такъв зловещ петък Каин убил брат си Авел.

Проклятието провали мисия до Луната

Черната прокоба на числото и/или деня се счита за отговорна за редица катастрофи. Най-често цитираната е мисията на „Аполо 13“. Петият апарат на НАСА трябваше да кацне на Луната, но експлозия на кислороден резервоар провали мисията. Екипажът оцелява по чудо и успява да се завърне на Земята. Любителите на нумерологията са убедени, че в това има пръст съдбата - сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на „Аполо 13“ е 13:13 американско време.

На петък, 13 януари, през 2012 г. до брега на остров Джильо в Средиземно море след сблъсък с подводен риф потъва 115 хил. тонният италиански круизър „Коста конкордия“. Жертвите на катастрофата са 32.