0

Н а 30 април Църквата отбелязва паметта на Свети апостол Яков Зеведеев - един от 12-те апостоли на Иисус Христос. Той е брат на Свети Йоан Богослов. Тяхната майка Саломия била една от първите жени, които повярвали в Христа. Тя често придружавала Спасителя при Неговите пътувания из Палестина и Му помагала с материални средства. Била е свидетелка на кръстните страдания, смъртта и погребението на Божия син. Саломия е една от жените мироносици, които в първия ден на седмицата отишли рано на гроба, за да помажат с аромати тялото Му (Марк 15:40–43; Лука 23:55; Марк 16:1; Лука 24:1).

Предопределение

Зеведей и Саломия възпитавали синовете си в древната вяра и благочестие. Те ги запознали с пророчествата за обещания от Бога Месия. По този начин Зеведеевите синове били предопределени от малки да станат ученици и сътрудници на Иисус Христос.

Веднъж Той минавал по брега на Генисаретското езеро и видял Яков и Йоан да кърпят мрежите в кораба. Иисус ги повикал да вървят след Него. Те, като оставили баща си Зеведей, тръгнали след Спасителя и неотлъчно Го придружавали през всичкото време. Като първи ученици на Иисуса Христа Яков и Йоан проявили особена привързаност и любов към Него, похвално усърдие в делото на проповедта и непоколебима вяра в Неговото божествено достойнство. Затова заедно със Свети Петър те станали най-приближени ученици на Христос и се удостоили да станат свидетели на най-важните събития от живота Му. Тримата присъствали на много чудеса, между които и възкресяването на дъщерята на Иаир (Марк 5:37), били свидетели на Христовото Преображение (Мат. 17:1), наблюдавали душевните страдания на Спасителя в Гетсиманската градина (Мат. 26:37), където е предаден от Юда с целувка подир заговора на фарисеите.

Мъченичество

В свещените книги на Новия Завет не намираме сведения за живота и дейността на апостол Яков след Възнесението на Иисус Христос. Единствено в книгата „Деяния на светите апостоли“ се говори за неговата мъченическа смърт: "В онова време цар Ирод тури ръка на някои от църквата, за да им стори зло, и уби с меч Якова, брата Йоанов“ (Деян. 12:1-2). От това съобщение става ясно, че апостол Яков Зеведеев е завършил своя живот мъченически. Това станало през през 44 г. Така апостол Яков Зеведеев става първият мъченик за вярата от дванадесетте апостоли и втори в християнството след Свети Стефан.

Звезда показала гроба му в Испания

Според преданието тленните останки на обезглавения през 44 г. Яков са пренесени в испанската област Галисия в каруца, впрегната с диви биволи, опитомени с едно прекръстване. Светецът е погребан край Падрон - селище в близост до днешния град Сантяго де Компостела. С течение на времето мястото е забравено, докато през 813 г. не се появява звезда, която го осветява, за да го покаже. Campus Stellae (лат. „Поле на звездата“) става допълнително име на града - Компостела. Днес Свети Яков е покровител на Испания.