0

Т иквичките и тиквата са растения, които се отглеждат относително лесно. Но има няколко неща, които могат да се объркат.

Тиквичките и тиквата са растения, които се отглеждат относително лесно. Но има няколко неща, които могат да се объркат.

Брашнестата мана по тиквичките се причинява от гъбична инфекция. Може да се идентифицира по бялото храхообразно покритие върху листата, стъблата и цветовете.

Брашнестата мана често спира развитието и се отразява на реколтата, но рядко ще унищожи растенията.

Какво да направите? Отрежете инфектираните листа, ако те са само няколко, за да предотвратите разпространението на заболяването. Отрязаните листа обаче не трябва да се слагат в компост, за да не заразят и други растения в градината.

За да се справите с проблема, при по-лека инфекция може да си направите сами фунгицид. Добавете 10 грама сода за хляб в 1 литър вода и напръскайте листата. Това обаче не трябва да се прави в горещо и слънчево време.

Превенция

Превенцията обаче е по-добра от всяко лечение. За да предотвратите появата на мана, напоявайте добре растенията. Поливайте почвата, а не листата. Намалете загубата на влага с доброкачествен органичен мулч. Не мулчирайте обаче около самото стъбло. Уверете се, че около растенията въздухът циркулира добре. Избягвайте насаждането им твърде близо едно до друго.

Друго често срещано заболяване е антракнозата. Това също е гъбична болест. Атакува листата и плодовете. Може да бъде разпозната по жълтеникавите и воднисти петна, които се появяват в началото. По-късно, тези петна се разрастват и покафеняват, а накрая стават черни. Тези зони изсъхват и оставят дупки по листата. По плодовете инфекцията се проявява като язви по повърхността им. По същия начин като при маната, махнете всички поразени области.

За да избегнете появата на това заболяване е хубаво да: купувате семена само от проверен търговец; правите сеитбооборот и да не отглеждате тиквички в една и съща почва всяка година. И отново – здравите растения са по-малко податливи на болести.

Увяхване

Вертицилийното увехвяне е друга болест, която поразява тиквичките. То се дължи на гъбичка в почвата. Ако растението започне да потъмнява и загнива в основата на стъблото, а горните му части започнат да умират – това може да се дължи на вертицилийно увяхване. Изкоренете поразените растения на мига. Премахнете корените, включително и колкото се може повече почва около тях.

Засаждането на тиквичките върху леко повдигнати могилки може да ви помогне да избегнете това заболяване, тъй като стъблата на растенията ще остават сухи.

Бактериално увяхване също може да порази тиквичките. То се разпространява от вредите. Ако растенията изведнъж увяхнат и умрат, това може да е бактериална инфекция.

Ако липсват цветове

Тиквичките, както и тиквите, развиват и женски, и мъжки цветове. Женските могат да бъдат разпознати по плодовете, които формират в основата си. Но понякога може да не виждате никакви женски цветове на растенията. Ако това е в началото на сезона, няма нищо страшно. Незрелите растения имат свойството да произвеждат само мъжки цветове, след това започват да дават и женски.

Но ако това не стане и женските цветове продължават да липсват, проблемът може да се дължи на условията в заобикалящата среда.

Студено

Често твърде ниските температури, нетипични за сезона, както и липсата на слънчева слетлина, може да бъдат причината за това. Има няколко начина, за да предотвратите този проблем. Първо, ако живеете в по-студен район, обмислете възможността да отглеждате тиквички на закрито. Второ, не засявайте и не садете тиквички твърде рано. Изчакайте да отмине напълно опасността от мраз там, където живеете. Трето, защитете растенията, които отглеждате на открито, с покривало, когато времето е студено. Четвърто, уверете се, че тиквичките получават достатъчно слънчева светлина. Избягвайте сенчестите места.

Липсата на женски цветове обикновено се дължи на ниски температури и недостатъчно слънце. Но може да бъде причинено и от стрес за растенията. Затова трябва да наторявате добре тиквичките и да ги поливате, за да им осигурите здравословна среда.

По-късно през сезона може да се появи друг проблем – да няма мъжки цветове. Това също създава неприятности, защото за да има опрашване и да се появят плодове, трябва да има и женски, и мъжки цветове.

Събирайте плодовете навреме, за богата реколта

Високите температури при горещо време или лоша вентилация в парника могат да създадат такъв проблем. За да избегнете това: не засаждайте и пресаждайте растенията твърде късно, след средата на лятото; охладете средата около растенията по подходящ начин; уверете се, че растенията не са твърде близо едно до друго и има добра вентилация на въздуха; подобрете вентилацията и охладете парника или политунела – за целта можете да сложите пълни с вода контейнери, камъни, тухли и др. Това са материали, които ще отнемат от топлината през деня и бавно ще я излъчват, когато температурите паднат през нощта.

Възможно е тиквичките да имат мъжки и женски цветове, но да не дават плод. Това може да се дължи на факта, че просто растенията са още твърде млади и малки по размер. Но може да има и други причини. Например, растенията може да са стресирани заради неподходящи условия, недостатъчно поливане или неадекватно наторяване, или пък да са поразени от болест. Възможно е обаче и тиквичките сами да регулират и намалят плододаването. Това става, ако не събирате регулярно узрелите плодове.

Поканете пчелите в парника

Но като цяло, най-разпространената причина тиквичките да не дават плод е слабо или никакво опрашване.

Тиквичките, както и тиквите, се опрашват от насекоми като пчелите. При липса на такива насекоми растенията не могат да се опрашват. Причината за липса на опрашители може да бъде студеното време. Но може и да не сте положили усилия да примамите тези насекоми в градината си.

За да ги привлечете, трябва да изберете подходящи растения, които съжителстват добре с тиквите и тиквичките.

Ако пък ги отглеждате на закрито, пчелите може да имат проблем да достигнат до реколтата ви. Оставете вратите на парника отворени в топлите дни, за да могат да влязат. Изберете подходящи растения, за да ги привлечете вътре.

В студено време или при отглеждане на закрито, може да има нужда да опрашвате на ръка.

Внимавайте за върхово гниене

Друг често срещан проблем при тиквичките е плодовете да започнат да гният или да не могат да узреят. Често причините са в заобикалящата среда. Първо трябва да видите дали има проблем с поливането и наторяването. Ако не са поливани и подхранвани добре, растенията не са достатъчно силни, за да се справят с плододаване.

Може също така да има проблем и с почвата. Тя може да е твърде киселинна или алкална, което може да пречи на усвояването на хранителни вещества.

Ако краищата на тиквичките стават тъмни, това е белег за върхово гниене. Това не е болест и се причинява от липсата на калций. Възможно е да няма достатъчно калций в почвата, pH на почвата да е твърде ниско или растението да не може да усвоява наличния калций.