0

В ече са известни трите номинирани филма, които на 26 април ще се борят за наградата на младите зрители на Европейската филмова академия. Това са „Рока променя света“ (Германия), „Моето невероятно лято с Тес“ (Нидерландия-Германия) и „Брат ми преследва динозаври“ (Италия-Испания).

Вече са известни трите номинирани филма, които на 26 април ще се борят за наградата на младите зрители на Европейската филмова академия. Това са „Рока променя света“ (Германия), „Моето невероятно лято с Тес“ (Нидерландия-Германия) и „Брат ми преследва динозаври“ (Италия-Испания).

„Рока променя света“ на режисьорката Катя Бенрат е модерна приказка за деца, но и филм за цялото семейство. В него 11-годишната Рока, която всъщност носи името Рия Отилия Клементин Цезар Алва, израства с баща си в специалното селище за космически изследвания в Байконур, Казахстан. Татко й е астронавт, а нейната майка е починала при раждането й. Когато бащата е ангажиран да прекара няколко месеца на международната космическа станция, Рока трябва да замине при баба си Додо в Хамбург. Там ще трябва да ходи на училище – и това ще й се случи за първи път. Специалните й знания и умения омагьосват всички около нея, а с тях тя помага на жертвите на джебчии и на бездомните хора в града…В своя игрален дебют германската актриса и режисьор Катя Бенрат заема основната идея от познатата история на Астрид Линдгрен за Пипи Дългото чорапче и я пресъздава в днешния модерен свят.

„Моето невероятно лято с Тес“ на Стивън Вутерлуд е приключенска лятна комедия. Сюжетът е следният: Още в първия ден от семейната почивка на холандския остров Терчелин по-големият брат на Сам си чупи крака. А самият Сам среща Тес, с която са връстници. Момичето обаче се държи странно – оказва се, че има тайна, която трябва да сподели. Тя е открила, че баща й Хюго е жив, издирила го е и му е изпратила анонимна покана – да дойде заедно с приятелката си за една седмица в дома им, при нищо неподозиращата й майка. Сега с помощта на Сам тя иска тайно да провери дали Хюго въобще става за баща. Седмицата отминава, а Тес все още не е сигурна дали трябва да разкрие истината… Дебютният пълнометражен филм на Вутерлуд е създаден по романа на холандската писателка Анна Волц.

“Брат ми преследва динозаври“ на Стефано Чипани е с италианските топактьори Алесандро Гасман, Изабела Рагонезе, една от любимките на Алмодовар – характерната испанка Роси де Палма и др. В този филм за порастването Джио, по-малкият брат на Джак, е със синдром на Даун. Джак е убеден в това, което родителите му винаги са казвали – Джио е специален и притежава суперсили. Възхищението към неговата различност и особено към неговия специален интерес към динозаврите постепенно се превръща в срам. Когато Джак отива в гимназия и среща там първата си любов Ариана, той се опитва да скрие от нея своето различно братче и дори официално го „обявява“ за мъртъв, без въобще да се замисли какви могат да бъдат последствията от неговото поведение. 33-годишният режисьор Стефано Чипани прави своя дебютен филм по автобиографичния роман на Джакомо Мацариол, преведен на няколко езика и продаден в 300 000 тираж.

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които за 9-а поредна година у нас имат шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на ЕФА. На 26 април – Филмовия ден на младия зрител, Домът на киното в София, част от веригата на „Европа Синемас“, кани младежите, които обичат кино, да гласуват онлайн.

Ето как ще протече и самата инициатива. Всеки от филмите ще бъде на разположение в рамките на 3 дни – от 23 до 25 април, в стрийминг платформата на Festival Scope. Всеки млад киноман между 12 и 14 години, който е заявил участие, трябва да изпрати своите данни - име, фамилия, дата на раждане, своя електронна поща, град и държава на press@siff.bg в срок до 15 април. Платформата Festival Scope ще създаде лични акаунти за всеки тийнейджър, заявил, че ще гласува, и те ще им бъдат изпратени на техните лични мейли. Само онези, които са изгледали и трите филма, ще имат право да гласуват.

В едно такова истинско европейско гласуване победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu.