0

Д иетата с диня може да ви помогне да се отървете бързо от излишните килограми преди така чаканата лятна отпуска и да покажете стройна фигура на плажа. 

Калории

В горещите дни рядко ви се хапва нещо тежко. Какво по-добро време да преминете на диета с дини. Ще се изненадате приятно и колко малко калории има вкусният плод. 100 грама диня съдържат само 30 калории с 0% наситени мазнини и 6 грама захар. Това я прави и идеален избор за храна за всички, които се опитват да свалят няколко килограма. Също така динята съдържа 92% вода и това ще ви помогне да се хидратирате. Всеки резен диня има 5% от препоръчителния дневен прием на фибри, което ви позволява да се чувствате сити за дълго.

Режим

Идеалното количество за консумация трябва да бъде в съотношение 1:10. Ако тежите 60 кг, тогава трябва да консумирате по 6 кг диня всеки ден. Диетата може да се спазва 3, 5 или 10 дни. Краткосрочният режим с диня включва консумацията на диня три пъти само за три дни. Според диетолозите планът за диета с диня за 3 дни може да ви помогне да отслабнете и да намалите съотношението на талията към бедрата. Може да видите примерно меню за 5-дневния вариант в карето. Дългосрочната диета с диня е от шест до десет дни. През първите три дни можете да ядете само диня, както е при краткосрочният режим. След третия ден можете да включите много други плодове и други нискокалорични храни като овесени ядки, яйца, мазна риба, пълнозърнести храни, киноа, други плодови сокове и т.н. в своята балансирана диета. Две от  храненията обаче трябва да включват само диня.

Ползи

Хапването на плода има и други ползи. Динята е богат източник на важни хранителни вещества, включително витамин A, B1, B6, C, калций, желязо, омега-3 мастни киселини, добро количество ликопен и др. Приемът на плодове в умерени количества предлага много ползи за здравето също така спомага за правилното функциониране на тялото. Така динята не само насърчава загубата на тегло, но и поддържа здравословното управление на теглото. Хранителният план помага и за контрола на нивата на кръвното налягане и да подобри антиоксидантния статус. Динената диета може да намали язви в стомаха и да осигури успокояващ ефект. Може също да намали киселинните рефлукси, когато се приема умерено.

Риск

Като всяка диета тази с диня също крие потенциални рискове. Когато ядете само от плода, се  лишавате от основните неща като мазнини и протеини за здравословен живот. Затова не се препоръчва на деца, бременни жени, диабетици, хора, които са изложени на риск от сърдечни заболявания, или хора, които се нуждаят от специална диета поради здравословното си състояние. Препоръчително е дори да не попадате в някоя от изброените групи, да се консултирате с лекар, преди да се подложите на диетата с дини. 

План за 5-дневен режим

Ден 1
Закуска: 2 пълнозърнести крекера, 1 резен диня, 1 чаша зелено кафе или зелен чай
Обяд: 100 грама варено постно месо и 1 чаша диня
Вечеря: 60 грама котидж сирене и 1 чаша диня

Ден 2
Закуска: 1 резен диня, 1 ябълка/филийка пълнозърнест тост, 1 чаша кафе или зелен чай
Обяд: 100 грама варено пиле без кожа и 1 резен диня
Вечеря: 100 грама риба на скара (по желание) и 1 филия пълнозърнест хляб

Ден 3
Закуска: 1 резен диня, 1 филия пълнозърнест препечен тост и 1 чаша обезмаслено мляко
Обяд: 1 купа супа от бял боб и 3 резена диня
Вечеря: Зеленчукова салата и 2 резена диня

Ден 4
Закуска: 2 резена диня, 1 яйце и 1 чаша кафе или зелен чай
Обяд: 1 купа крем супа от броколи/пилешка супа, 1 филия цял хляб и 2 резена диня
Вечеря: 3 средно големи сварени картофа

Ден 5
Закуска: 3 резена диня, 1 банан и 1 чаша кафе или зелен чай
Обяд: 150 грама варено постно месо и диня колкото искаш
Вечеря: 1 филия цял хляб и 60 грама котидж сирене