0

Б илките и подправките носят много ползи за здравето. Те стават особено актуални в началото на пролетта, защото са идеално средство за отслабване. Растенията се използват в медицината от векове, така че не си струва да се отказваме от тяхната помощ, дори на пазара да има множество продукти за корекция на теглото. А правилото тук е, че колкото по-пикантни са подправките, толкова по-бърз става метаболизмът. Така човек отслабва неусетно, категорични са специалистите.

iStock

Канелата е ароматна подправка и силен помощник в борбата с килограмите. Тя засилва метаболизма. Съдържа вещества, които повишават секретирането на инсулин от клетките и съответно допринасят за подобрен контрол над диабета. Съдържа също така минерали и фибри. Приносът й към процеса на отслабване се свежда до намаляване на стреса. Медицински доказано е, че по време на стрес се увеличава нивото на кортизола, а той от своя страна повишава кръвната захар. А това води до натрупване на мазнини в областта на корема. За да се справи човек с този тип затлъстяване, човек може да добави щипка канела към кафето или чая си, както и да сложи чаена лъжичка от подправката в киселото мляко с овесени ядки.

Кимионът може да се окаже така дълго чаканата панацея срещу затлъстяването. Диетолозите твърдят, че едва чаена лъжичка дневно от тази подправка може да ни помогне да свалим минимум 2 кг на месец – при това без диети и упражнения. За щастие това е научно доказано в университета на Йорк, Великобритания. В изследването са участвали 88 жени, имащи проблем със затлъстяването. Участничките в експеримента били разделени на две групи. Първата приемала по 3 г кимион на ден, разтворени в 15 г кисело мляко. Втората група приемала само млякото. За един месец дамите в първата група свалили 15% от теглото си, а във втората – едва 5%. Учените обясняват това с факта, че кимионът подпомага обмяната на веществата в организма.

Чудите се как естрагонът може да подпомогне отслабването? Просто е. Това ароматно растение има скрити добродетели, но най-популярните от тях са свързани с храносмилателната система. Билката нормализира киселинността на стомашния сок, потиска апетита, бори се с подутия корем, облекчава запека и потушава неприятните стомашни спазми. Това ароматно растение съдържа всички видове минерали, витамини В1, В2, В3, В6 и С, диетични фибри, антиоксиданти, бета-каротин, протеини, липиди и въглехидрати. Както всички билки, така и естрагонът е без калории и предлага множество хранителни вещества, така че е идеална добавка към храната, особено ако се стремим към постигането на идеално тяло.

Ментата е друго ценно растение, когато говорим за отслабване. Тя стимулира храносмилателните ензими, които помагат усвояването на хранителните вещества и подобряват дейността на червата. Намаляването на теглото се постига чрез редуциране на мастните клетки, понижаване на холестерола и на кръвната захар, подобряване на чернодробната дейност и обогатяване на организма с витамини и минерали. Сред ценните качества на това растение е способността му да премахва вътрешните възпаления. Ментата има необичайно ниско съдържание на калории – от 50 до 70 калории на 100 г свежи листа. Богата е на витамини А и С, както и на калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, цинк, мед и манган. Притежава и няколко важни за отслабването киселини. С две думи – метната има способността да лекува цялото тяло, да подобрява общото здраве и да повишава качеството на нашия живот.

Кардамонът е много специална подправка. В състава на нейните зърна влизат много етерични масла – борнеол, лимонен и ционел, така и хранителни белтъци, въглехидрати, растителни влакна, киселини от органичен произход, витамини С и В. Освен това в него има мед, желязо, манган, магнезий, калий, натрий, цинк и фосфор. В 100 г кардамон се съдържат под 200 калории. Всичко това прави растението ценен помощник в отслабването. Особено ценна е способността му да подпомага изхвърлянето на токсините от организма. За любителите на силното кафе сутрин, диетолозите препоръчват в ароматната напитка да се добавят по няколко зърна кардамон. Подправката не само подобрява вкуса на кафето, но понижава и вредното въздействие на кофеина върху организма. Процесът на отслабване върви по-бързо, ако в сутрешната гореща напитка, освен кардамон се добави и малко канела. Това не само подобрява храносмилането, но коригира и нивото на кръвната захар.

Босилекът има диетични свойства и това също е доказано научно. Той е отличен източник на фибри, омега-3 и омега-6 мастни киселини, много микро- и макроелементи, както и на витамини А, целият спектър на В, С, Е, К и т.н. Растението действа болкоуспокояващо и противовъзпалително. Въпреки факта, че това е подправка, която обикновено се използва като допълнение към основното ястие, диетолозите препоръчват да го използваме колкото се може по-често. Растението има способността да потиска апетита, осигурява бърза и дълготрайна ситост, насърчава по-добро усвояване на протеини и други хранителни вещества, регулира производството на инсулин и т.н. Въпреки това, преди да използваме босилека като средство за отслабване, трябва да изключим възможните противопоказания.

iStock

Лютите чушки са богати на веществото капсаицин, който помага за ускоряването на метаболизма и за изгарянето на калории. Според няколко изследвания лютите чушки под формата на червен пипер забързват метаболизма с до 50%, като повишават температурата на тялото и метаболизма. Учените твърдят, че хората, които добавят тази пикантна подправка към храната си рядко преяждат, т.е. те са склонни да консумират по-малко храна, а това означава и прием на по-малко калории. Добре би било да се знае съща така, че при някои хора консумацията на люто създава много стомашни проблеми, но при други може да стимулира производството на стомашна киселина и дори да унищожи някои видове бактерии – като например Helicobacter Pylori.