0

М алцина знаят, че България се нарежда на втора място сред най-големите производители на екзотичната подправка кориандър.

Малцина знаят, че България се нарежда на втора място сред най-големите производители на екзотичната подправка кориандър.

Оказва се, че тя е в едно семейство с магданоза и почвено- климатичните условия в страната ни са изключително благоприятни за производството й. И докато мнозина земеделци отглеждат кориандър основно за сеитбооборт, се оказва, че консумацията на подправката се превръща в истински хит заради ползите от нея, пише bg.farmafans.ru.

Специалистите са определили следните полезни свойства на кориандъра. С редовната му употреба се намалява нивото на холестерола и кръвната захар, което има благоприятен ефект върху общото благосъстояние, подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система и предотвратява много заболявания.

Хипертония

Препоръчва се за пациенти с хипертония, страдащи от сърдечна аритмия, както и за тези, които имат голям брой на тромбоцитите в кръвта. Важно свойство на кориандъра е да забави процеса на стареене, тъй като той съдържа антиоксиданти, които поддържат кожата и лигавиците на тялото в здравословно състояние. Поради антиоксидантите, които съдържа, се предотвратява появата на злокачествени новообразувания.

Кориандърът, магданозът и някои други растения от това семейство съдържат адростерон - естествен аналог на основния мъжки хормон - тестостерон. Редовната консумация на тези растения от мъже спомага за увеличаване на сексуалното желание. В медицината се изполозва за подобряване на качеството на спермата при лечението на мъжкото безплодие.

Течност

Това растение е незаменимо за тези, които искат да отслабнат. То премахва излишната течност от тялото и е нискокалорично. Маслото от семената му стимулира растежа на косата и пази от цъфтеж, като така помага срещу оплешивяване. Кориандърът може да се отглежда в двора, саксии и есента е подходяща за сеитбата му.