0
Microsoft ще пусне на 29 юли финалната версия на Windows 10 под формата на безплатен ъпгрейд за устройства с Windows 7 и Windows 8.1. През последните 14 години софтуерният гигант лансираше новите си операционни системи през октомври-ноември, но този път е решил да не чака есента. Платформата ще е достъпна в 190 страни, включително България.
В Windows 10 ще се завърне доброто старо меню с бутона Start, което изчезна в Windows 8. В новата операционна система ще бъде интегриран гласовият помощник Cortana, който може да се управлява както вербално, така и със текстови команди от клавиатурата. Биометрична идентификация Windows Hello ще позволи влизането в системата без използването на парола.
Част от новата платформа са офис пакетът Office 2016 и браузърът Microsoft Edge, с чиято помощ върху уеб страниците се правят ръкописни бележки, споделят се с приятели и се преглеждат в режим на четене. Още една интересна функция в Windows 10 е Continuum. Чрез нея при включване на допълнителна клавиатура и монитор към смартфона той може да се използва като настолен компютър. Continuum въплъщава концепцията за универсалните приложения, които се настройват спрямо размера на екрана.
Операционната система Windows 10 беше представена през септември 2014-а. На компютри с легални версии Windows 7 и Windows 8.1 новата платформа ще се инсталира безплатно. За останалите устройства операционната система ще се появи на пазара по-късно, но преди края на 2015-а.