0

А ко в България някога е имало нещо сигурно, то е, че в началото на всички по-дълги празници задължително ще има тапи. Първо в градовете, после по магистралите. Шофьорите ще псуват, децата ще реват в километричните задръствания, а Фейсбук ще бълва секунда по секунда кадри от колоните и коментари – възмутени, но забележете – и изненадани.
За възмущението съм напълно съгласна, защото никак не й прилича на България в 21 век и членка на ЕС да е на тоя хал. Изненадата обаче не мога да я разбера. Тази история с тапите е реалност от най-малко 10 години назад. Само който не е живял в София, само той не знае какъв ад е мисълта, че трябва да излезеш от града преди Коледа, Великден и национални празници.
В конкретния случай, едва ли може да се очаква нещо друго, когато 15 хил. коли са тръгнали почти по едно и също време към Гърция и се опитват от магистралната отсечка да влязат на обикновено шосе с две платна. Както каза един колега, то това си е чист физически закон – в най-тясното на фунията налягането е най-голямо.


Въпросът е, че щом аз се сещам, АПИ и КАТ трябва да са се сетили дълго преди мен, че това ще се случи. Не че знам какво могат да направят, но съм сигурна, че може да се измисли нещо. Като например да пренасочат част от трафика я през някое село, я през Дупница. Или пък нещо друго, каквото и да е, ама хората да виждат, че се действа, че някой мисли как да облекчи ситуацията.
От друга страна, ако трябва да съм честна, задръстванията изобщо не са някакъв български специалитет. Я отидете да видите италианците как си висят в километрични задръствания на магистралите в петък и неделя привечер. А магистралите им не са баш като нашите – не можеш им изброиш платната понякога. За междуградските пътища през седмицата ситуацията не е по-различна. И, между другото, там не съм видяла такива нервни, да не кажа озверели шофьори.
Така че е ясно – докато не се построят магистралите, тапи ще има. Ще има и след това, но се надяваме да са по-малки. Сега ни остава да стискаме палци аутобаните да станат качествено и в срок, пък после ще видим какво ще критикуваме. А че ще го правим, е ясно, защото това сме си ние - българите.