0
Шт тата генерация на лекотоварния модел Volkswagen Transporter беше показана преди броени дни в Амстердам, Холандия. Новото поколение на емблематичния модел на марката идва 65 години след излизането на първия модел и наследява пет успешни генерации с над 12 милиона продадени автомобила по целия свят. През всичките тези години всяко ново поколение на Volkswagen Transporter, за времето, през което се е предлагало, е поставило стандартите по отношение на технологиите и качеството.
Всеки един Transporter е с класически дизайн, поради това външният вид на 6-ия модел е осъвременен предпазливо. Формите са още по-остри и още по-отчетливи. Линиите, извивките и кантовете преминават плавно от предната към задната част на автомобила. В новия Transporter са внедрени широк спектър от новости и в интериора. Разработени са висококачествени тапицерии на седалките, според предназначението на автомобила - за работа или за свободното време. Най-атрактивен е вариантът Multivan, предназначен за комфортните семейни пътувания през уикендите, отпуските и дългите пътешествия. В модела има функционални ниши и кутии за вещи, така че всичко да е на мястото си.
Новият Volkswagen Transporter пристига и с ново поколение радио-навигационни системи. За първи път в модела е поставен екран с големина на дисплея от 6,33 инча, който работи посредством сензор за приближение. Щом водачът или пътникът до него доближи с ръка сензорния екран, системата автоматично го засича и превключва от режим известяване към режим на управление. Дисплеите разполагат с функция за управляване чрез жестове, прелистване или скролване на файлове върху SD-картата.
За задвижването на шестата генерация на Transporter се предлагат изцяло обновени турбодизелови двигатели, като приоритети при конструирането им са издръжливостта и дългият срок на експлоатация. Всички мотори са напречно монтирани с наклон от 8 градуса напред. Дизеловите двигатели 2.0 TDI са с варианти на мощност от 84, 102, 150 и 204 к.с. Предлага се и един 4-цилиндров бензинов агрегат с избор на мощност между 150 и 204 к.с. Всички обновени мотори серийно са оборудване със система Start-Stop. Като цяло разходът на гориво е намален средно с 15% или близо с 1 литър на 100 км.
За сигурността на водача и пътниците новият Transporter е оборудван със система за наблюдение на зоната пред автомобила с включена функция за аварийно спиране в градски условия, система за регулиране на дългите светлини и за разпознаване на умората на водача и система за автоматичен контрол на дистанцията. При всички модели на Transporter с двойно предаване 4Motion се предлага като опция асистент за спускане по наклон, който осигурява и сигурно контролирано потегляне по наклон.
Ексклузивно с въвеждането на новото поколение на Transporter, Volkswagen представя специалния модел Generation SIX. Тази модификация се базира на серийния модел Multivan Comfortline като са въведени множество подобрения в оборудването, които придават по-впечатляващо излъчване. В серийното оборудване са включени затъмнени стъкла, предни и задни LED-светлини, фарове за мъгла със светлини за завой и хром. Като опция се предлагат четири варианта двуцветни лакови покрития, съчетани с декоративни елементи по таблото на автомобила, както и 18-цолови лети джанти в ретро дизайн в два цветови нюанса. Интериорът на специалното издание е оборудван със седалки с двуцветен дизайн, акцентиращи шевове по кожения мултифункционален волан и скоростен лост, както и стелки с акцентиращ кант. За допълнителния комфорт по време на пътуването допринасят отопляемите предни седалки и климатроникът.