0
Зе етайките мъчат зрелостниците на матурата по литература. Младите хора срещат най-много проблеми при прилагането на пунктуационната норма в прости и в сложни изречения. Това обясниха от просветното министерство за вестник "Телеграф"
Поставянето на запетаи при еднородни и обособени части, при вметнати думи и изрази също е трудно за учениците. При правописната норма зрелостниците най-често грешат, когато трябва да прилагат правилата за слято, полуслято и разделно писане.
Текст
Вместо да създадат есе или интерпретативно съчинение, някои зрелостници просто преписват литературния текст, който трябва анализират. Често се случва учениците да дават повече от един верен отговор и на въпросите с избираeм отговор, и на въпросите със свободен отговор.
По-трудни за младежите са въпросите, които изискват писмен отговор. Прилагането на езиковите норми, отговарянето със собствени думи, а не с цитати, създаването на теза, на резюме и на аргументативен текст се оказва най-трудно за учениците, обясняват експертите от просветното ведомство.
Задачите в матурата показват, че някои от учениците са овладели книжовните норми на теория, но когато трябва да покажат уменията си при създаването на собствен текст, грешат, казват пък учители. Например един ученик може да се справи със задача, при която трябва да открие липсваща или грешно поставена запетая при затворените въпроси, но когато трябва да приложи тези правила в създаването на аргументативен текст, не се заглежда и допуска грешки в случаите, които иначе е показал, че знае.