0

К ак сте мили братя и сестри от градския транспорт? Всички знаете поговорка „По-добре беден, но здрав, отколкото богат и болен“. Свежият морски хумор (за Пантелей пътник магистрала „Хемус“ е като Цариградското шосе) обаче направил малка „поправка“ и така става „По-добре здрав и богат, отколкото беден, но болен“. Помислете само колко мъдрост има в това малко разместване на думите. Трябва да уточним обаче, че преправянето на поговорката е от хора, които са здрави и ако не са хипер имотни, то поне му държат края. Просто си се шегуваме.

Как сте мили братя и сестри от градския транспорт? Всички знаете поговорка „По-добре беден, но здрав, отколкото богат и болен“. Свежият морски хумор (за Пантелей пътник магистрала „Хемус“ е като Цариградското шосе) обаче направил малка „поправка“ и така става „По-добре здрав и богат, отколкото беден, но болен“. Помислете само колко мъдрост има в това малко разместване на думите. Трябва да уточним обаче, че преправянето на поговорката е от хора, които са здрави и ако не са хипер имотни, то поне му държат края. Просто си се шегуваме.

Аз, Пантелей пътник, като си пътувам в рейса (по Цариградското шосе) се сетих за поговорка №2, докато оглеждах спътниците си. Повечето сме с маски. Тези, които са без, са два типа. Изражението на едните казва: „аре да видим кой ще ме накара да сложа тоя парцал“. Другите пък гледат през прозореца и на челото им е изписано: „първо вируса, после ваксината, накрая 5G-то, не на мен тия“.

Но и ние дисциплинираните сме различни. По маските ще ни познаете. Еднократните са с различен срок на годност. На някои им личи, че са изкарали цялото извънредно положение и са преминали в ситуацията, с тенденция да избутат до есента (дано не се налага). Други пък видимо са по-нови, но са ползвани като заместител на нещо, което вадиш от джоба, за да се позабършеш. Нормално, лято е, потим се. Има такива, които носят черни фешън маски в стил „гъзар и по време на коронавирус“. Намират се и пътници с бели памучни маски с етикет „скромен“. Тия последните са обаче скрита лимонка. Готови са на всякакви словесни изстъпления с възпитателен характер.

Обаче, както си пътувам, ще ви разкажа една история, която извади Панто от дълбокия творчески запек (щото, аман от коронавирус). Та, като много други хора и Панто си има куче. Не просто домашен любимец, а люта кучка от Владая. Осиновихме я срещу два лева. Кучката е половин бигъл, половин някой дворен пес (както вече споменахме от Владая). Тая нашта проклетия е като камикадзе, налита на всичко, което се движи. Затова разходките (да уточним, че са в горичка, а не в парка) се превръщат в нещо като учение на спецчастите – залягане, спринт, разузнаване в храстите, ръкопашен бой, само траншеи не сме копали. Понякога се разминаваме с млада дама, която води куче с вид на питбул (горките, само как са нарочени). Нашата пък преди време я нападна питбулка (намери си майстора и тя, ама в случая беше невинна). Късмет, че е височка, та нападателката я беше захапала за врата, но краченцата й се мяткаха във въздуха и нямаше достатъчно опора, за да изпълни докрай пъкленото си дело. Както и да е. Срещаме дамата с питбулката, хващам си аз кучката, другото се затичва весело с идея за игра, ама на владайката и се привижда бой. Ще спестя следващите подробности. Че, Пантелей няма филтър на устата е факт. Че, всичко можеше да се размине с няколко реплики, също. Че, другото куче се оказа старфорширдски териер (ужас, обидихме го на питбул) също е вярно. Уж кротко си говорим и се разминаваме, докато дамата с вид на млада интелигентна природозащитничка, се обърна и рече: „А искаш ли да дойда и да ти разбия зъбите“. Леле! Направо си представих, как застаряващият Панто се вкопчва в младата очевидно тренирана персона и тя му избива предните корони (струваха цели 2300 лева). Вероятно в схватката щяха да се включат и родната ни селяндурка с териерката от сой. Направо животът ми мина като на филм. Шегувам се, нищо не стана. Обаче, за пореден път ще кажа, че във всеки от нас е скрит един ММА боец ( словесен или с жива сила). Короната очевидно разхлаби задръжките, пък може и да не е от вируса.

Ще го кажа по японски – лебедите пият вода от езеро, от дъното се вдига гейзер, слънцето залязва. На ви едно хайку. Останате със здраве, спазвайте мерките срещу коронавируса и не забравяйте да поддържате баланса във Вселената. Ваш Пантелей пътник.