0

Отново дойде ред и на Париж да даде терен за Седмица на модата, като този път бяха представени тоалети прет-а-порте (б. а. - готови за носене) за сезона есен/зима 2020-2021 година. Впечатление прави, че най-оборотните дизайнери направиха препратки към миналото с колекциите си.

Отново дойде ред и на Париж да даде терен за Седмица на модата, като този път бяха представени тоалети прет-а-порте (б. а. - готови за носене) за сезона есен/зима 2020-2021 година. Впечатление прави, че най-оборотните дизайнери направиха препратки към миналото с колекциите си.

Италианската моделиерка Мария Грация Киури даде заявка, че с новата си линия за "Диор" ще се противопостави на патриархалните стереотипи в модата. Дизайнерката довери, че облеклата са вдъхновени от шивашкото ателие на майка й в Рим през 70-те години на миналия век. Подиумът, по който се разходиха манекенките, бе покрит със страници от в. "Монд", като по този начин се напомняше, че започнали преди половин век битки са актуални и днес. Сред лозунгите в декора

фигурираше "Патриархатът убива"

"Това е много лична колекция. Човек си дава сметка, че редица виждания се формират през тийнейджърските години. Бях повлияна най-много от освобождаването на жената, от способостта й да бъде не само майка и съпруга, но и личност", сподели Киури.
В колекцията преобладават шарени шалове и кърпи, комбинирани с прилепнали към тялото костюми тайори, плетените жилетки са съчетани с дълги прозрачни поли, а късите поли - с карирано черно-бяло пончо.

Във френската столица бяха показани също елегантни вечерни тоалети. Колекцията включва обувки с плоски подметки, каучукови ботуши и леки, напомнящи пантофи обувки, носени с дълги рокли, както и вталени сака, тениски с надписи, подобни на използваните в декора лозунги, парки с ресни. "Не исках да съм носталгично настроена - препрочетох интимния си дневник, но се съобразих със съвременните виждания", отбеляза още Киури.

Колекцията на "Ив Сен Лоран"

пък е вдъхновена от модата през 80-те години на миналия век и бе представена в подножието на Айфеловата кула. Вниманието привлякоха плътно прилепнали към краката панталони в ярки цветове, сака с обемни рамене и кожени яки. Деколтетата на облечените от белгийския дизайнер Антони Вакарело манекенки бяха покрити с шалчета, но той е останал верен на своята агресивна сексиестетика, която противопоставя на пуританизма. Представени бяха тесни поли, които стигат до коляното, прозрачни блузи и поли-панталони. Макар да е върл фен на черния цвят, Вакарело е направил малка революция, що се отнася до използваните цветове за сезона есен/зима 2020-2021 г. Палитрата този път включва виолетово, комбинация от цвят горчица и червено, оранжево, синьо и тъмночервено, розово, червено и виолетово. Показани бяха също

блузи и сака от карирани платове

С любопитно участие в парижката Седмица на модата се разписа дизайнерката Стела Маккартни. Тя продължава да призовава към прекратяване на жестокото отношение към животните в модната индустрия чрез новата си колекция, в която не са използвани кожи.
Терен за ревюто даде Парижката опера. Вниманието привлякоха дълги обемни облекла в земни тонове, носени с дълги колани. Дълъг шарф, захванат с две копчета, е носен с двуредно сако в пастелно сиво. Блуза в тъмносиво пък е прихваната с дълъг колан, който стига до коляното, докато плетена рокля с ластик в краищата й пада тежко. Колекцията е вдъхновена

от френския художник и илюстратор Ерте,

когото Стела срещнала в детството си. Златни и сребърни бижута с изображения на животни бяха показани в края на дефилето, когато 11 манекенки излязоха на котешката пътечка, облечени в костюми на животни. Нито едно от животните - крава, заек, бизон, лисица, крокодил, не е било убито, за да се създаде колекцията. "Гордеем се, че сме единственият моден бранд, който не използва истинска кожа в дефилето си", отбеляза дизайнерката.
Модна къща „Живанши“ пък се открои с груби кройки и с колажи на платове с фалшиво неглижиран вид. "Това е една много несъвършена красота, която представяме", заяви британската дизайнерка Клеър Уейт Келър. Тя набляга в линията си на "твърдостта и на нежността", характерни за съвременната жена.

Звездата на дефилето бе супермоделът Кая Гербер,

която илюстрира този възглед с червена рокля, разкриваща бедрото й, в комбинация с наметало. Що се касае до цветовата гама, на която Келър е заложила - червеното се смесва с черното, зеленото - с виолетовото, бялото и черното се гонят в щампи на райета или на квадратчета.

Финалът на модния форум бе поставен от шоу на „Луи Вюитон“. На фона на хор от 200 души, облечени в тоалети от различни епохи от ХV век до 50-те години на миналия, бе представена новата колекция на дизайнера Никола Гескиер с името "Сблъсъци на времето". Това се случи в Квадратния двор на Лувъра. Творческият директор на "Луи Вюитон" предложи обемни многоцветни якета, гащеризони и бродирани болера, които надделяха над разкроените многослойни поли в златно и сака със заоблени ревери и обшити с камъни.