0

Т я е майка на две деца, написала е близо 25 пиеси, в които има всичко и обратното на всичко за кривулиците в женската душа, озвучава с гальовния си глас най-симпатичните характери от обичани филми, снима се като талантливата, но наивна д-р Кети Атанасова в сериала „Откраднат живот“, която все изпуска момента да направи крачка към готовия да падне в обятията й д-р Пенев. Както казва една приятелка, Кунка вече е част от поп-културата. Някои навярно са се досетили: тя е актрисата драматург Здрава Каменова.

Тя е майка на две деца, написала е близо 25 пиеси, в които има всичко и обратното на всичко за кривулиците в женската душа, озвучава с гальовния си глас най-симпатичните характери от обичани филми, снима се като талантливата, но наивна д-р Кети Атанасова в сериала „Откраднат живот“, която все изпуска момента да направи крачка към готовия да падне в обятията й д-р Пенев. Както казва една приятелка, Кунка вече е част от поп-културата. Някои навярно са се досетили: тя е актрисата драматург Здрава Каменова.

Феновете на медицинската сага отдавна се питат: ще изгради ли най-сетне червенокосата сладурана от болница „Св. Анастасия“ щастлива връзка?! Но снощи видяха, че сценарният екип, част от който е и самата Здрава, са подготвили и други изпитания за чувствата на героинята. „Сезонът завърши и в последния епизод колегите решиха да изненадат дори мен като поставиха поредно препятствие пред Кунка и Пенев. Но се надявам то по-скоро да създаде комедийни ситуации и да направи още по-сладка тази любов, която, прогнозирам, че в крайна сметка ще се случи“, лекичко повдига завесата тя. Зрителите ще имат удовоствието да видят още един сезон от поредицата, който вече се пише. Има вероятност той да се снима в края на лятото, но това зависи и от епидемичната обстановка. „Ние съкратихме настоящия сезон с 10 епизода – имаше истории, които не успяхме да разкажем, коронавирусът ги направи невъзможни за осъществяване. Интересното на сценарната работа е, че е много гъвкава. Не може да се измислят неща, които са извън ежедневието на зрителите. Често действителността ни кара да се отказваме от добри идеи и

да прогнозираме бъдещето

Така че енигмата за следващия сезон ще е дали вирусът ще продължава да бъде действащо лице, или не“, казва пишещата актриса.

От 5 години тя е в сценарния тръст на сериала, а поне от десетилетие и половина активно създава текстове за театър (в творческото й CV са нашумели заглавия като „Праехидно“ и „Добре дошли в България“ – в съавторство с Гергана Димитрова, с „Икар“ и „Аскеер“ за драматургия, „Гарфънкъл търси Саймън“, „Гимнастика за бременни“, „Пепеляшки ООД“, „Жената е странно животно“, „Помощ, имам две деца“, най-новия – „Бонбон“ и др.). Но се бе пооткъснала от играта на сцена (завършила е куклено актьорско майсторство) и никога не е снимала. Напоследък обаче бурно се завръща пред очите на публиката в пиесите „Апетит“ и „Късметът на кукувицата“ (написани в съавторство с Мариана Събева), а за моноспектакъла си „Дом за овце и сънища“ е номинирана за „Икар“ за водеща женска роля. Колегите й от сериала непрекъснато я подбутват да се превъплъти в някоя пациентка, но това така и не става. „...И докато седяхме веднъж, мислейки как да усложним живота на сем. Мазови, започнахме да си фантазираме жена, която да се появи и да им обърка сметките. Пошегувах се, че ще я кръстя Кети на моята любима баба, която ме е отгледала и която също имаше друго име, но го криеше. Неусетно образът започна да се развива и в един момент всички казаха, че много биха се радвали, ако го изиграя аз“, обяснява сценаристката. И издава, че е автор на половината от проблясъците на Кунка/Кети в сериала, а другата половина са й дар от събратята по перо, сред които е и мъжът до нея – Светльо Томов. Тя самата пък има пръст в някои от най-силните екранни мигове на бившия си съпруг и баща на децата й – актьора Кирил Бояджиев, познат на тв феновете като санитаря Йосиф.

Подобно на Кунка, и Здрава не обича умалителните. И в семейството й ги недолюбват. „Моята майка много трудно ме е родила, буквално с риск за живота си се е мъчила няколко дни. С баща ми много искали да направят жест към свекървата и да кръстят детето Здравка. Обаче това име ужасно не харесвало на майка ми и докато се чудела как да го направи по-интересно и благозвучно, се сетила да е Здрава. Когато ме записвали в регистъра, друга Здрава не е имало“, разказва чаровната актриса.

Здравето от съвсем малка има заложбите на пишещо дете. Баща й се казва Камен и когато на прощъпулника момиченцето се хваща за книжката и молива, баба й отбелязва, че Здрава Каменова е чудесен псевдоним за писателка. Иначе фамилията й е Пантелеева. В училище тя е отличничка, от 9-годишна чете на 3 езика – освен родния, на английски и руски, явява се на литературни конкурси. „Нямах бурни детски преживявания – не съм жулила колена, не съм падала от дървета. И когато ме приеха в НАТФИЗ, това бе огромна изненада за цялата рода. Бях скромна, мълчалива, всички

вярваха, че ще стана хирург

а изведнъж станах артистка. Майка ми казваше: „Ти цяло детство само чете – сега ще си поиграеш“. И наистина, за мен се отвориха 4 много сладки години, с много веселие, с много приятелства, които пазя до ден-днешен“, припомня си Здрава времето, прекарано в Академията в класа на проф. Румен Рачев.

Покрай внезапната популярност, сполетяла Кунка, сигурно мнозина са разбрали, че актрисата в ролята и драматургът Здрава Каменова са една и съща личност? Нищо подобно! „За съжаление, пишещият човек в България е в голяма сянка. Истината е, че хората изобщо не се сещат да направят тая връзка. А и не съм сигурна доколко телевизионните зрители посещават театралните зали. Имам немалък кръг от ценители, които следят моите текстове, изпитват афинитет към тоя тип чувство за хумор, което минава през леко стикане за грълото. Те с радост ме гледат и на екрана, но онези, които ме срещат по улицата, непознатите – те ме поздравяват просто като Кети“, прави равносметка в навечерието на 24 май пишещата актриса. И дава следния обнадеждаващ пример, но от други държави: „С Гергана Димитрова бяхме на международни форуми в Берлин и Цюрих с последния ни проект „Дом за овце и сънища“, посветен на бежанците от Беломорска Тракия в началото на ХХ век. В публиката

имаше зрители, дошли от Гърция

които бяха гледали наш спектакъл в Атина. Казаха ни: „Толкова сме вдъхновени, че можем да се запознаем с авторките на „Праехидно“! Ние настръхнахме от вълнение, явно представлението беше оставило следа в паметта им. Тъжното е, че у нас не се обръща достатъчно внимание на младата драматургия, а има имена като Радослав Чичев, Иван Димитров, Мирослав Христов и много още, за които си струва да се говори“.

Здрава Каменова се надява, че рестрикциите заради коронавируса няма да накарат хората да решат, че театърът е нещо, без което могат. И понеже е творец с бърз рефлекс към събитията, не е за учудване, че открива сюжети и в пандемията. Здрава е в основата на първата българска пиеса за тегобите и абсурдите по време на изолацията. Тя, приятелката й Богдана Трифонова от БГ Радио и Светльо Томов кръстосват остроумия и произвеждат 7-8 шеметни монолога за различни феномени от бита по време на карантина. Обединяват ги в стендъп комедията „Извънредно положение“, която ще има напълно безплатна онлайн премиера на 4 юни от 19.30 часа в сайта на Сити Марк Арт Център. На сцената му ще са двете – Здрава и Богдана. Този път – без жива публика, но в бъдеще със сигурност и тя ще влезе. „Бяхме свикнали с препълнените салони. Не си давахме сметка каква малка победа е всяко представление, когато залата е пълна и те изпраща на крака. Сега по-добре ще оценим тази благодат. Може би и зрителят очаква срещата с театъра, защото дълго му е липсвал“, вярва актрисата драматург.