0

Я не Петков от Сандански, познат извън пределите на България като Човека Амфибия възобнови подготовката си, за да подобри поредния си любопитен световен рекорд. През 2019 г. изкълчване на единия му крак и последвалата ковид пандемия му попречиха да изпълни обещанието си – да влезе под вода в морето, закопчан с белезници и пъхнат в чувал с тежести около кръста. После да се освободи от  белезниците без ключ, развърже чувала и да излезе на повърхността. Временно забавяне оказа и изчезването на сака му с чувала, тежестите и белезниците: „Не знам дали съм ги забравил някъде, а пък може и някой мой почитател да ги е взел за спомен, без да ми каже. Вече съм набавил нови!“

Кондиция

През август Яне Амфибията ще навърши 69 години. Той заяви пред „Телеграф“, че е в кондиция и тренира всеки ден в басейна на комплекс „Комитите“ край село Чучулигово, Петричко, уверен в предстоящия успех. Той продължава да работи като спасител в комплекса. Наскоро неуморимият санданчанин се завърнал от международен турнир по плуване за ветерани в гръцкия град Кавала. Близо 70-годишната му възраст не е била пречка да завоюва два златни и един сребърен медал в три от дисциплините.   
Колоритният Яне планува да се потопи в морска вода през месец септември.  Предстои да се уточни дали в Бяло или Черно море ще направи шоуто, окован с белезници и вързан в чувал с тежести около тялото си. На един дъх той трябва да се освободи от белезниците и излезе от чувала. Сигурен е, че кметът на Петрич Димитър Бръчков ще му окаже отново съдействие в начинанието.

Браво

През 2018 г. година Яне Амфибията впечатли дори бившия американски президент Доналд Тръмп. След предизвикателството в Охридското езеро Тръмп прочел в агенция Ройтерс как с белезници на ръцете и в чувал без тежести Яне преплувал под вода вдишвайки периодично въздух рекордните 3380 м. възкликнал: „Браво, Яне!“
"Журналистът от Ройтерс, който ми направи интервюто, пратил статията в Белия дом. Американският президент си има екипи по икономически въпроси, по спортни и така нататък. Като са видели там, че с белезници, вързан в чувал съм подобрил рекорда на индиеца, направило им голямо впечатление и са го дали на Тръмп да го види. Той също бил изненадан и написал в сайта на Белия дом: "Браво, Яне!". Президентското "Браво" от Доналд Тръмп остава като едно от най-ценните постижения на Яне Петков.

Енергия

"За да успява, човек трябва да има ясна цел - положителна енергия, насочена уверено в правилната посока. Трябва да вярва в успеха. И да има постоянство. Ако няма, ако не вярва, ако няма положителна енергия, а го прави с ярост и завист, няма как да успее. Злобата, завистта, яростта отнема от дарбата, блокира потенциала на човека и той не може да се развива така бързо, както някой друг, който е зареден с положителна енергия", разкрива философията на успеха Яне.
От дете той обичал да плува под вода, да се превръща в амфибия, откъдето му дошло и прозвището. Успешните му опити сякаш не звучат реално, защото в тях твърде дръзко той играе опасен танц с големия риск.

Рекорд

За рекорда си в Охридското езеро той е предизвикан от индиеца Топал Ферди, който в Индийския океан е преплувал с белезници на ръцете и краката 3 км и 71 м: "Видя ми се много лесно всичко това и реших освен с белезници, да плувам и вързан в чувал, което е много по-сложно, а в Охридското езеро е студена водата. Бях с нисък хемоглобин, докторът в Охрид не желаеше да подпише документа, за да подобря рекорда, и казва на шефа на Червения кръст: "Той няма никакви шансове". Смятал е, че след 15 минути няма да имам сили да плувам. После докторът дойде, лично ме отвърза от чувала и ме поздрави, прегърна ме и каза, че това е чудо“, спомня си Яне. Организаторите от Охрид изпратили всички видеодоказателства и GPS записите в централата на Гинес. Оттам отговорили, че това е абсолютен световен рекорд и няма да бъде подобрен скоро. Но Гинес не поощрява и не класира рекорди, които реално застрашават живота на хората.

Яне Амфибията е единственият успял да преплува под вода през зимните месеци река Дунав, вързан в чувал и със закопчани белезници на ръцете. Плувал е над 2 км.  
За предстоящото си начинание Яне допълни: "Слагат  ми белезниците, предварително ще ме проверят за ключ. След като ми сложат белезниците, ще имам тежести около кръста и с тежестите ще бъда сложен в чувала. Ще се вдигне ципът на чувала и ще бъда вързан с ремъци през ръцете и краката. Тренирам го вече - за около 3 минути се освобождавам от белезниците без ключ,  разкопчавам ципа на чувала и изплувам на повърхността. Ако нещо стане с белезниците или с ципа на чувала, може и 4 минути да стане, може и 5, но ще опитам максимум за 3 минути да се освободя. Неуспех, това е непозната дума за мене - паника при мен никога няма. Няколко пъти съм си виждал смъртта в очите, но никога не ме е обхващала паника."

Композитор

Яне Амфибията се отличава и с друго интересно занимание, с което е познат в Сандански и Петрички район. Той композира музиката и е написал текста на доста авторски песни, а аранжиментът и изпълнението са дело на неговия приятел Илия Тасев. Двамата възнамеряват да издадат албум, но за това свое ново приключение Яне Амфибията обеща да разкаже подробно в друг разговор. Яне Петков има син Митко, който от години заедно със семейството си живее в Италия. Внукът му Радослав наскоро навърши 17 години и обича да плува като дядо си.