0

Н азире Текин (в ролята е актрисата Зейнеп Айтек Метин) е най-благият образ в сериала „Прости ми“ (гледахме го по Нова телевизия 4 години 6 месеца и 15 дни). Назире или Назош, както я наричат на галено неизменно присъства във всичките осем сезона, младолика и усмихната, чевръста домакиня, грижовна майка. Синът й прави разни золуми, но тя го обича такъв, какъвто е и страда много, когато сценаристите (десет на брой) решават да го убият. Назире е жената, отгледала Фериде (Шейма Коркмаз), която си мисли, че майка ѝ е умряла, но както често става в турските сериали, непознати майки и бащи извират отвсякъде. Ролята на Фериде е да я отвличат, гонят, обичат, ревнуват, както и да ражда деца, които впоследствие се крадат, изчезват или се отглеждат от други хора. Естествено, при всички тези ангажименти Фериде няма време да се завърти в кухнята. Същото се случва и в дома на Осман Козан (Нусрет Шенай) и Зюхре Козан (Юлвие Караджа), където Назош работи като прислужница. Впоследствие отива при Фериде в дома на Яман Туран (Толга Акман). Най-големият фен на Назире е господарят Осман Козан, който е чревоугодник и постоянно се тъпче. В един от епизодите се разиграва следната сцена:

Осман: Рейхан къде е? Не е ли направила палачинки? Не усещам никакъв мирис.
Назире: Тя излезе рано, но аз съм направила баница. 
Осман: Е, щом е така, ще се задоволя с твоята баница.
Назире: Браво, г-н Осман, вие харесвахте моята баница.
Осман: Разбира се, че я харесвам, как да не я харесвам.
Баницата е традиционно българско и балканско тестено ястие, познато и любимо на всеки един от нас. Разновидностите й, както става с много ястия, обикалят света и се видоизменят по вкус на дадената държава.

Бюрек

Традиционната баница в Турция е бюрек. Тя е с триъгълна форма и се приготвя от ръчно точени кори, а плънката може да е с яйца и сирене, но може да е и с кайма или спанак. 


Необходими продукти: 500 г кори за баница, 125 г масло, 100 г олио.
За плънката: 2 броя яйца, 2 супени лъжици кисело мляко, 300 г сирене, 1/2 ч.л. сода.
За заливката: 250 мл прясно мляко, 4 бр. яйца

Приготвяне

Сипвате малко олио или разтопено масло в тавата и го разнасяте с пръсти или с четка. Отгоре нареждате три кори, всяка от които поръсена с олио. Разнасяте на различни места от плънката. Отново слагате три кори, поръсени с олио. Следва плънка. Това се повтаря, докато корите привършат. Нарязвате баницата ветрилообразно на триъгълници (разпределете ги така, че да станат осем), поливате с разтопено масло и със заливка от прясното мляко, разбито с яйцата. Печете около половин час на 180 градуса. За още по-автентичен вкус може да изкъпете корите, преди да ги наредите. Това става, като натопите корите последователно в купа (тенджера) с гореща подсладена вода и в съд с подсолена, но студена вода.