0

З оопаркът във Варна се сдоби с двойка птици нанду, получени от Павликени. Това съобщи Нора Люцканова, уредник „Зооколекция“. Тя посочи, че птиците са получени зa размножаване.

Зоопаркът във Варна се сдоби с двойка птици нанду, получени от Павликени. Това съобщи Нора Люцканова, уредник „Зооколекция“. Тя посочи, че птиците са получени зa размножаване.

Нанду е едра птица, подобна на щрауса, която се среща в естествена среда в Южна Америка. Може да бъде объркана с щраус, но всъщност няма никаква родствена връзка с него. Просто двата вида птици много си приличат по външен вид, но нанду е два пъти по-дребен вид.

„Двойката във варненския зоопарк е млада, като птиците са на една година и ще останат при нас за дълго време. Надяваме се да успеем да ги стимулираме да създадат и потомство след 1-2 години“, коментира още зооспециалистът. Според наблюденията на Люцканова, двойката вече се чувства добре в новото си местообитание и е готова за среща с гостите на зоопарка.

Тя обаче предупреди, че всички посетители трябва да бъдат внимателни при своите срещи с нанду и да спазват вътрешните правила. „Искаме да предпазим хората, сложили сме и табела на оградата - все пак това са птици с доста едър и мощен клюн и не е добре да се пъхат ръчички през мрежата, да се подава храна и да се пипат, тъй като в стремежа си да получат храната, те може да наранят някого“, каза още Люцканова.

Според нея, двойката вече свиква с новото си обкръжение и се сприятелява, както с останалите обитатели в зоопарка, така и с персонала.