0

Д а се събират всяка седмица, за да изкачват различни върхове в района на град Лозана в западна Швейцария – това решиха първите зрители на филма „Отново съм тук“ в страната. Филмът, посветен на обичания алпинист Боян Петров, бе представен там за първи път от неговата дъщеря Теа Петрова.

Да се събират всяка седмица, за да изкачват различни върхове в района на град Лозана в западна Швейцария – това решиха първите зрители на филма „Отново съм тук“ в страната. Филмът, посветен на обичания алпинист Боян Петров, бе представен там за първи път от неговата дъщеря Теа Петрова.

Продукцията имаше своята първа прожекция в Швейцария през уикенда, като събитието се е случило по инициатива на българо-швейцарската асоциация за разпространение и съхранение на родния ни език, култура и традиции - “Канатица”.

Представители на нашата диаспора в Швейцария пътуваха над 300 километра за прожекцията. Представянето на филма бе уважено и от местни жители, които въпреки различната националност също останаха без дъх от историята на „Отново съм тук“.

Емоционалната прожекция завърши с разговори с Тея, чиято адресна регистрация е в Швейцария, като зрителите останаха до над два часа след финалните надписи, за да споделят впечатленията си с нея.

Именно на тази среща се взе решението, че се сформира група „Боян Петров“, която да катери върхове в района. „Изключително съм щастлива от тази среща, а създаването на такава група вдъхва увереност, че трябва да продължим с тези прожекции“, разказва Петрова.

Следващият град в Швейцария, в който ще се състои представяне на „Отново съм тук“, е Цюрих.

Припомняме, че документалният филм, дело на Поли Генчева, направи премиерата си при голям интерес у нас в края на ноември. Продукцията проследява последната експедиция на Боян Петров – тази до Шиша Пангма.