0

П ри Иван Звездев изобилства с всякакви рецепти за специалитети с тиквички, подходящи за родния вкус, но и заимствани от чужди култури. Истинска наслада за сетивата. Ето няколко от тях, забелязани на zvezdev.com.

Баница

Продукти:
1/2 пакет кори за баница (200 г) - 6-8 кори
2 яйца
150 г сирене
2 с.л. кисело мляко
50 г разтопено масло
2 тиквички
трохи от 2 филии стар хляб
сол на вкус

Приготвяне:
Настъргват се тиквичките на едро ренде, поръсват се със 1 ч.л. сол и оставят в гевгир да се отцедят. След 15 минути се притискат да се отцеди водата. В купа се смесват яйца с кисело мляко и хубаво се разбиват. В намаслена тава с размери 15 х 20 см се слага кора, сгъната на две и намазва с разтопено масло, покрива се с още две кори сгънати на две и след като се намажат с масло, се поръсват с половината смлени трохи. Покриват се с отцедени тиквички, сирене и яйца с кисело мляко. Поръсва се с останалите трохи. Слагат се останалите три листа кори, прегънати на две като се намаслява всяка от тях. Правят се прорези по повърхността и се пече за 45 минути на 180 градуса в предварително затоплена фурна.

Гръцка мусака

Продукти:

2 патладжана - 400 г
4 картофа - 500 г
2 тиквички - 300 г
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
500 г телешка кайма
400 г пасирани домати
1 канелена кора по желание
2-3 стръка пресен риган или 1 ч.л. сушен
сол и пипер на вкус

За соса бешамел:
100 г масло
100 г брашно
750 мл прясно мляко
3 яйца
400 г кашкавал

Приготвяне:

Патладжаните се режат на колелца, осоляват се и оставят в купа под наклон да се отцеди за 20-30 минути горчивият сок. След това се изплакват и подсушават. Запържват се по една минута от всяка страна в загрята мазнина. Изваждат се и оставят за кратко върху салфетка. Картофите се обелват, нарязват се на колелца и се слагат в гореща вода за 5 минути. Отцеждат се и с тях се покрива тава за печене, намазана с малко мазнина. Тиквичката се нарязва на колелца, запържва се за минута и слага върху салфетка. Лукът се нарязва на дребно и пържи в зехтин за минута. Чесънът се реже на дребно и слага при лука, след половин минута се добавя доматено пюре. Запържва се за 20-30 секунди и се слага кайма. Пържи се за няколко минути да стане на трохи и към нея се слагат доматите. Посолява се и се слага канела по желание. Поръсва се със смлян черен пипер. Нарязва се на дребно риган и слага в тигана. Сместа се задушава 10 минути.


Приготвя се сос Бешамел, като брашното се запържва в масло до златисто. След това се залива със студено прясно мляко и като се бърка непрекъснато с тел се оставя да заври. В купа се разбиват леко яйцата. Постепенно към тях се налива горещият сос, като не спира бъркането. Слага се половината настърган кашкавал.
В тавата при наредените картофи се слагат патладжани и покриват с половината кайма. Отгоре се редят тиквичките. Слага се останалата кайма и залива със белият сос с яйца и кашкавал. Повърхноста се покрива с останалият настърган на едро кашкавал. Мусаката се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна за 45 минути. Преди нарязване се оставя за 10 минути да поизстине, за да е по-лесно сервирането.

Пълнени чушки

Продукти:

1 кг зелени чушки за пълнене
зехтин за поливане
1 ч.л. сол

За плънката:
100-150 г краве сирене
1 малък патладжан - 200 г
1 малка тиквичка -100 г
2 стръка пресен лук или 1/4 глава стар кромид
1 стрък пресен чесън или 1 скилидка
4 стръка магданоз
4 стръка копър
4 филии по-стар хляб
8 с.л. зехтин
1 ч.л. сол

За подлучения сос:
1 кофичка кисело мляко
2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол

Приготвяне:

Нарязваме патладжана и тиквичката на малки кубченца, а чесъна и лука наситняваме. Задушаваме ги за 7-8 минути в сгорещен зехтин, като разбъркваме периодично. Посоляваме и добавяме нарязан на кубчета хляб. Пържим за няколко минути и поръсваме с наситнените подправки. Оттегляме от котлона, отгоре поръсваме с едро настъргано сирене и размесваме добре. Почистваме чушките от дръжки и семки, посоляваме ги отвътре и ги пълним с приготвената плънка. Затваряме с капаче и поставяме в тава. Поливаме обилно със зехтин и поставяме в средата на предварително затоплена фурна. Печем на 180 градуса за 30 минути.
Приготвяме соса. В хаванче счукваме скилидки чесън, заедно със сол и ги прехвърляме в купа. Слагаме кисело мляко и разбъркваме много добре. Поливаме със струйка зехтин и поднасяме с пълнените чушки.

Омлет по селски

Продукти:

2-3 тиквички
1-2 скилидки чесън
1 с.л. кромид лук
4 яйца
2 с.л. кисело мляко
100 г краве сирене
1 ч.л. сушен копър
2-3 клонки пресен магданоз
сол
3-4 с.л. олио

Приготвяне:

Обелваме тиквичките и ги нарязваме на тънки колелца. Поставяме ги в силно сгорещена мазнина, прибавяме и наситнения кромид лук. В началото не разбъркваме, изчакваме продуктите да се запържат за 3-4 минути. В купа разбиваме яйцата, смесваме ги с киселото мляко. Посоляваме, добавяме и едро нарязаните скилидки чесън. Натрошаваме сиренето, прехвърляме и него. Поръсваме с копър и магданоз, разбъркваме, изсипваме върху тиквичките. Пържим на бавен огън за 5 минути, след което прехвърляме във фурната. Печем само отгоре на 200 градуса за 5-7 минути.

Козарска пита

Продукти:

2-3 тиквички
3-4 стръка пресен магданоз
олио
няколко щипки сол

За тестото:

150 г пшенично брашно
50 г краве масло или маргарин
1/2 ч.л. ябълков оцет
1/4 ч.л. сол

За крема:
150 г козе или краве сирене
3-4 с.л. гъсто кисело мляко
струйка олио или зехтин

Приготвяне:

За тестото в купа пресяваме брашното, посоляваме. Прехвърляме в кухненски робот, прибавяме и студеното краве масло. Разбиваме за кратко с миксер. След като се получат хлебни трохи, наливаме оцет и малко ледено студена вода. Прехвърляме в купа, доливаме още малко вода (общо около 30 мл). За кратко омесваме с ръце, докато получим твърдо тесто. Оставяме го за кратко в хладилник, покрито с фолио. Нарязваме на тънки колелца тиквичките.

Прехвърляме в купа, поръсваме с няколко щипки сол, размесваме. Изчакваме 10-15 минути, за да се отцеди част от водата.
Приготвяме крема. Намачкваме с вилица козето сирене, прибавяме и киселото мляко. Разбъркваме енергично, поливаме със струйка олио. Разточваме тестото върху набрашнена повърхност, прехвърляме в тавичка с диаметър 28-30 см. Поливаме със струйка мазнина, разпределяме крема. Върху него подреждаме отцедените тиквички, като леко ги припокриваме. Поливаме отново с олио, поставяме в ниската част на фурната. Печем на 200 градуса в продължение на 40-45 минути. В самия край поръсваме с наситнен магданоз.