0

С поред статистиката пицата е най-разпространения вид храна на планетата в съвремието. Но тук явно се слагат не само вариантите, които се правят по италианския оригинал, а и всякакви видове гарнирано тесто, познати в различните култури на планетата от хилядолетия, в това число и по нашите земи. Иван Звездев прави свои интересни вариации, давайки идеи как да сътворим пица баница или бухтички пица, но не забравя и класиките, макар и на нов глас. Още на zvezdev.com.

Като баница

Необходими продукти:

  • 1 пакет фини точени кори - 12 броя
  • 150 г шунка
  • 150 г кашкавал
  • 200 г гъби
  • 2 яйца
  • 150 г кисело мляко
  • 100 г заквасена сметана

За соса:

  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1/2 ч.л. риган
  • 1/2 ч.л. босилек
  • 1/4 ч.л. сушен чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 щипка захар
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Шунката се нарязва на кубчета, кашкавалът се настъргва на едро ренде. Прави се сос, като доматеното пюре се смесва с риган, босилек, чесън, зехтин, сол и захар. Хубаво се разбива. В тава се слагат 2 точени кори и се покриват с шунка. Отгоре се слагат още два листа кори и покриват с 3/4 от кашкавала. Върху него се слагат 2 точени кори и намазват с доматено пюре. Следват две кори, които се покриват с нарязани на дребно гъби. Отново се слагат две кори и намазват със сметана. Последният ред кори се намазва с едно разбито яйце. Корите се навиват на руло. В купичка се разбива едно яйце с кисело мляко. С тях се намазва рулото и се поръсва останалият настърган кашкавал. Пицата се пече на 180 градуса в предварително затоплена фурна за 30 минути. След изваждане се реже на филии и се поднася.

В бухтички

Необходими продукти:

За тестото:

  • 250 г брашно - 2 ч.ч.
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1⁄3 кубче мая - 15 г
  • 1⁄2 ч.л. сол
  • 1⁄2 ч.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • За плънката:
  • 200 г кашкавал
  • 2 печени червени чушки
  • 3 с.л. пасирани домати
  • 1 с.л. зехтин
  • 1⁄2 ч.л. сушен риган
  • щипка сушен чесън на прах
  • 1⁄2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

В купа се пресява брашно. Оформя се кладенче, посолява се и се ръси със захар. Слагат се кисело мляко, мая и олио и се омесва тесто със 120 мл студена вода. Оставя се да се отпусне за 10 минути, покрито с фолио. За плънката: кашкавалът се нарязва на дребно, както и чушките. Смесват се и се подправят с риган, чесън, зехтин, сол и пасирани домати. От тестото се разточват малки питки, в средата на всяка се слага плънка, завиват се и затварят добре. Пържат се в голямо количество загрято олио по две-три минути - препоръчителната температура на олиото е 160 градуса. Изваждат се и сервират.

Капричоза

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • 2 с.л. зехтин
  • 200 мл вода
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол

За соса:

  • 250 г сирене моцарела
  • 200 г пасирани домати
  • 1/2 ч.л. риган
  • 8 броя стерилизиран артишок
  • 200 г шунка
  • 200 г пресни гъби
  • 10 черни маслини
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Замесва се тесто, като се пресява брашно и се смесва с мая. Оформя се кладенче, в средата се налива вода, поръсва се със захар и сол. Сипва се зехтин. Омесва се меко тесто. Покрито с фолио, се оставя да втаса за 45 минути. Втасалото тесто се разделя на три. Всяка част се разточва на кръг с големината на тавата (22-24 см). Нанася се фин пласт пасирани домати, покрива се с колелца нарязана моцарела, филии шунка, нарязан на две или четири артишок, гъби и маслини. Изпича се в силно загрята фурна на 220 градуса. Изважда се и се поръсва с риган и се намазва с малко зехтин.

Мързелива

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 яйце
  • 1/2 пакетче суха мая
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. захар
  • 2 щипки сол
  • 1 с.л. олио

За соса:

  • 1 к.ч. скълцани домати консерва – 100 г
  • 1/4 ч.л. чубрица
  • 2 щипки чесън на прах
  • 1 щипка захар
  • 1 с.л. олио
  • 100 г кашкавал
  • 100 г шунка

Начин на приготвяне:

В купичка се слагат една лъжица брашно, мая и захар. Наливат се 2 с.л. вода и хубаво се разбърква. В друга купа се чуква яйце и се разбива с вилица. Сипват се маята, останалото брашно и около 80 мл топла вода. Налива се олио и хубаво се размесва. Тестото трябва да не е гъсто и бавно да се стича от лъжицата, като се гребне от сместа. Готовото тесто се сипва в намаслена тава с големина 36 см. Оставя се за 10 минути да почине. За соса се смесват домати,чесън, захар, чубрица и олио. С него се покрива тестото, слага се нарязана на дребно шунка и настърган кашкавал. Пицата се пече в предварително затоплена на 200 градуса фурна за 20 минути.